Archive for the ‘Veckans pryl’ Category

5 dec – Årets julklapp

fredag, december 5th, 2014

Varje jul blir vi tillsagda vad som är ”årets julklapp”, en tradition som började redan 1988 när bakmaskinen (minns ni den?) lyftes fram. I år hävdar Handelns utredningsinstitut att det är aktivitetsarmbandet som gäller, men vi på Spexbloggen känner minsann av trenderna bättre än så. Här är våra tre hetaste kandidater till årets julklapp:

Bakmaskin – för hipsters!

Love Actually

En bakmaskin som, till skillnad från tidigare versioner, kan baka surdegsbröd! Den här produkten ger dig massor med tid över till att ansa skägget eller shoppa efter rutiga skjortor eller vad ni hipsters egentligen gör om dagarna.

Tjock-TV

Tjock-TV

2004 var en platt-TV årets julklapp. I år kom Samsung med en konkav skärm för att… tja… en enda person ska kunna se bra om hen sitter på exakt rätt ställe? Självklart är det mycket bättre att återlansera den konvexa skärmen, där alla har chans att se något i stort sett oberoende av vart de sitter. (Nej, fjärrkontroll ingår inte.)

Råsaftcentrifugen 2.0

CERN

En vidareutveckling av förra årets julklapp. Till skillnad från den traditionella centrifugen är den här stationär och finns i endast ett exemplar, strax utanför Geneve. Det är nämligen Europeiska organisationen för kärnforskning, CERN, som börjat hyra ut sin partikelaccelerator till privata syften. ”Det spelar ingen roll vad du kommer med, vi ska nog se till att centrifugera det på sett sätt du inte kan föreställa dig” enligt ett officiellt uttalande från organisationen. Risken för att ofrivilligt skapa ett svart hål som sväljer jorden uppges vara ”ganska liten”.

In Sweden we call it cöuch

måndag, januari 20th, 2014

Växeln, hallå?

torsdag, mars 8th, 2012

Kekke presenterar stolt Apples prototyp av nästa generations iPhone. Man har tagit bort onödiga funktioner såsom pekskärm, kamera, och operativsystem, för att istället lägga till en revolutionerande iSladd som enkelt fästs i din iFicka. It’s the most amazing iPhone yet!

Kekke!Det är något lurt med det här.

Nya trender inom barnvaktande…

fredag, januari 6th, 2012

Sett på ICA:

”När du hämtat barnen ska skåpsnyckeln återlämnas till personalen. Tack!”

Är det bara jag som känner mig lite osäker på att låsa in barn i så små skåp medans man handlar?

Lasse Brandeby

söndag, november 20th, 2011

Vi på Spexbloggen kliver åt sidan ett tag för att istället presentera den bästa sortens Göteborgshumor.

TV:ns utveckling i Japan

söndag, juli 10th, 2011

Då jag under 2 veckor lekte utrikeskorrespondent i det vänliga landet Japan stötte jag på ett underligt fenomen relaterat till hotellets tv-service. Följande lapp satt i ett litet ställ på skrivbordet:

Jag kände på mig att detta var något mycket revolutionerande och efter att ha använt den eminenta översättningstjänsten Google Translate med resultatet ”60 nyaste filmerna tenderar att titta på ¥ 1000” blev jag ännu mer uppspelt.
Det, mina damer och herrar, är interaktivitet på en nivå som inte finns i vårt eget avlånga land!

Jag la andäktigt fram en sedel på bordet framför TV:n och väntade. Då ingenting hänt på en halvtimme gav jag upp, men lämnade sedeln på bordet för säkerhets skull… dom kanske tittade i smyg.

Vad gör man när man har tråkigt på STUK?

lördag, mars 5th, 2011

Man uppfinner nya djur såklart!

You’ve been hit by, you’ve been struck by, the awesome KHÄG!

Hur lång är en mara, om man åker skidor?

fredag, december 31st, 2010

…och hur mycket längre är vasaloppet?

Som Spexbloggens utrikeskorrespondens har jag tagit tillfället i akt att testa det här med skidåkning, i södra sverige eller närmare bestämt skatås, Göteborg. Det är givetsvis längdskidor som gäller och vad man kallar för klassisk stil jag försökt mig på. För den som inte är så insatt betyder det bara att jag i princip går fram, fast med glid emellan och med stavar i handen. Till sin motsats att skate:a fram, som är mer likt skridskoåkning.

Sådär, nu när alla är insatta vill jag berätta om denna falska sport. Den heter längdskidåkning och ska i motsats till utförsåkning utföras på plan mark, längs marken. Det ingen hade berättat för mig var att plan mark tydligen kan ha backar i sig också, såväl uppför som nerför! Var beredda på detta om ni ska ge er ut!

Personligen gillar jag inte att åka skidor utför, för jag har så dålig koll på skidorna och har därför valt att åka snowboard istället, som en liten parentes. När det gäller längdskidor, i en nerförsbacke, är det Ännu svårare att hålla koll på skidorna! Det ska ni också vara beredda på innan ni ger er ut. Man får helt enkelt räkna med att ramla i varje backe, och lära sig det roliga med det, så blir längdskidåkning väldigt roligt.

Igår åkte jag för första gången, 2.5km kupperat, det var ett mer eller mindre… jag vill inte prata om det. Men oj så kul vi hade, ändå! Så kul att vi bestämde oss för att ta oss an 8km-rundan idag, som skulle vara utan backar.

Gurra åker först, han har åkt vasaloppet, han kan det här. 5 sekunder senare ser vi inte något mer av honom. ”Tack för tipsen”, säger jag för mig själv lite ironiskt och bittert medans jag sätter på min skidorna klart och ställer mig i spåret.

Jag och johanna är ändå rätt lika i början, nu när det inte finns nå backar att ramla i, men tillslut är det såklart spexbloggaren som tar täten och drar ifrån den ur-göteborgare som mottävlaren är. Hon hade ändå musik i öronen, så jag kände inte att jag behövde vänta in henne, och jag skulle nog behöva det försprånget till senare tänkte jag, vid eventuella backar (trots allt) eller om jag blev trött mot slutet.

Jag kämpar på, efter väldigt lång tid ute i spåret kommer första backen nerför. Jag tittar mig om och ser inte till någon johanna bakom mig, sicken tur, ingen som ser om jag ramlar. Med självförtroendet på topp glider jag genom hela backen, utan några som helst problem. Puh, fort gick det!

Ännu senare har jag glidit igenom ytterligare en nerförsbacke utan problem, och säkert 3-4 uppförsbackar, eller mer långa sluttningar uppåt. Jag börjar känna hur trött jag blivit i kroppen. Är inte loppet över snart? Jag som har kämpat så bra, varit 100%ig i backarna och ligger såå långt före infödingen. Men nä, trots värken i benen, bristen på vatten och krampen i armarna/händerna får jag fortsätta kämpa. Det är inte lika mycket glid längre, det är mer motvilliga och väldigt korta, men sammanhängande, benspänsttryck tillsammans med handdragen i mer eller mindre graciös harmoni. Den där vallan jag köpte, den var trots allt den billigaste och enklaste varianten, hmm…

Så kommer den! Backen jag inte ville skulle komma. Den var längre, brantare och farligare än alla andra tidigare backar, och trött är jag. Det börjar bra, jag glider fint nerför. Så kommer jag in i ett område där ena lampan är släckt, vänster skida få plötsligt för sig att spåret går mer åt vänster, men där finns bara den vanliga promenad/spring banan, som dessutom är grusad. ”Neeej” tänker jag, det går ju inte att åka med ena skidan på grus, då stannar den, och jag är inte den bästa (än) på att åka på bara en skida. Så det där slutade med ett stort framåtstupa fall, varpå jag märker att en grupp med motionärer dyker upp. Inte en enda person hade jag mött tidigare, men just då kommer det förbi ett gäng på ca 10pers. De skrattade åt något, säkert någon som sa något kul skämt, men inget jag fick höra. De var artiga och frågade om jag behövde hjälp. En av de stannade även till och berättade för mig att det fanns andra spår man kunde åka på, där de hade lite bredare banor ”om man nu ska ramla i backarna och sådär” som han så fint uttryckte sig. Men jag sa att jag inte behövde någon hjälp och reste mig upp igen.

Jag kollar bakåt, ingen johanna. Jag kollar klockan, hmm, säkert en bit över halva sträckan avklarad nu, jag är trött.

Jag åker ut i grusen ett par gånger, ramlar ytterligare två gånger och är helt slut i hela kroppen. Det enda som får mig att fortsätta är att jag måste vinna. Det var ingen som påstod att det var en tävling tidigare, men nu leder ju jag (över de som åker i samma klass som jag). Glidvallan känns obefintlig, benen känns och så gör armarna! Det springer förbi en löpare som jag frågar hur långt jag har kvar. Hon säger tröstande men glatt  ”det är runt hörnet här, så har du bara 2-3km kvar sen”.

Usch! Sista biten är Riktigt jobbig, jag vill bara hem, helst före johanna… Så kommer jag till en parkering. Spåren slutar där. Var ska man nu då? Fanns inte en kotte i närheten att fråga heller. Jag får, snopet nog, vänta in johanna och åka sista biten tillsammans med henne så hon kan visa den konstiga och lite gömda vägen. Men, det var trots allt ingen tävling, vi skulle bara ut och motionera lite ihop!

Det var de jobbigaste 8km jag någonsin åkt på längdskidor! Men jag är glad att jag kom fram ändå och tog mig igenom hela loppet.

Dagens utflykt var dock lite avskräckande och jag lägger därmed skidorna på hyllan, för det här året.

Hoppas ni testar på längdskidåkning ni med, det är Riktigt roligt 😉

Fyrmannaschack!

tisdag, september 21st, 2010

Hjulet. Tryckpressen. Glödlampan. Internet. De där små plastbitarna längst ut på skosnörena som ser till att de inte fransar upp sig. Mänsklighetens utveckling kan definieras genom dess uppfinningar, och idag var det dags att skriva in en ny uppfinning i historieböckerna: FYRMANNASCHACK!

Här skrivs historia.4 spelare. 72 pjäser. 196 rutor.

Uppfinningen var ett resultat av att fyra av Porsöns mest lovande schackspelare insåg att det skulle vara kul att kunna möta varandra. Samtidigt, alltså. Och med hjälp av några ihoptejpade A4-ark, tre uppsättningar schackpjäser, och en rejäl dos ”vad skulle kunna gå fel?”-attityd var det alltså idag äntligen dags för de första partierna. Försöket blev mycket lyckat, och vi kan med säkerhet säga att schack aldrig kommer att bli sig likt igen.

Några av uppfinnarna.Kekke funderar över strategin, medan Axel insett att det är viktigare att se cool ut.

Veckans pryl v. 27

söndag, juli 5th, 2009

Har du någonsin varit ute i skogen för att grilla, men ser inte grillpinnarna för alla träd?
Vill du också vara musketör för en dag?
Ser du awesome ut i svart Zorro-mask?

Då är veckans pryl något för dig!

CoolStuff.se presenterar:

BBQ Sword


Sedan urminnes tider har vi människor gjort skillnader på kniv och kniv. Den ena dödar vi maten med, den andra äter vi maten med. Vi är inte riktigt vid ett jämställande av dessa än, men BBQ Sword är en bra bit på vägen. Tälj din pinne i all ära, men det här är ett sätt att äta med stil!
Värjan är 49 cm lång, och hantaget skyddar effektivt din tidstypiska vita kråsskjorta mot biprodukter från tillagningen. Levereras tillsammans med en stilfull svart mask.

När du vill äta korv med stil.

Veckans pryl v. 26

söndag, juni 28th, 2009

Den första prylen i denna följetong är inget mindre än ett genialiskt utrotningsverktyg av alla typer av irriterande flygfän och oknytt:

The BugSquatta 2000!

Utrustad med två starka tillslagsmojänger och ett klassiskt pistolgrepp är BS2k varje ilsken getings mardröm. Laddas med en enkel enhandsrörelse som spänner avfyrningsfjäderna och  gör BS2k direkt klart för använding.

Den röda färgen på den så kallade tillslagsytan visar tydligt vilket håll som är framåt för att undvika personskador i samband med avfyrandet. Ett väl synligt och ytterst pedagogiskt poängsystem gör även det hela till en tävling för hela familjen och sporrar dig till att söka större villebråd, så som flodhästar och rådjur.

BugSquatta 2000, when you want to pack the punch!