Archive for the ‘Intervjuer’ Category

Behind the synops

fredag, april 17th, 2015

Nu är det bara timmar kvar tills årets lulespex Heureka har premiär. Synopset ”En gudomlig komedi”, som låg till grund för manuset, skrevs av de två rallarna Rudolf Renström och Elias Varg. Vi på Spexbloggen har lyckats få tag på Rudolf för en intervju om tankarna bakom synopset. (Eventuellt kan det ha varit Elias vi pratade med, vi är osäkra.)

Rallare!Rudolf är den tredje mannen från höger och Elias den femte. Eller tvärtom.

Årets spex utspelar sig ju som bekant i antikens Grekland. Var det en förkärlek för Platon, Sokrates, och de andra klassiska filosoferna som fick er att välja det ämnet?
Nä, viktigest förn rallar jär ju att man väjt vårs man jäär. Man vell ju ett bögg än järnväg som går åt fel boj.

Jag förstår. I spexet är Alexander den store i själva verket en kvinnlig karaktär som heter Alexandra. Ville ni med det säga något om strukturerna i dagens samhälle?
Jå, no hav hä hent. I kåmm ihog då än Emil å påjka böggd än järnväg åt Blåsmark. Å hä skull ju ett våra nagen järnväg där. I Blåsmark ålltså.

Verkligen intressant! När jag ser hur spexet innehåller dödlga såväl som odödliga karaktärer känns det som att ni har något viktigt att säga om vårt förhållande till religionen. Stämmer det?
Nä förman vart ju göudat å stjälld opa än Emil i fläjr tijm. Hä var de råoligaste i ha sitt!

***

Vi tackar Rudolf (eller Elias) för att han ville dela med sig av sina tankar. Se nu till att gå och se spexet!

Madde berättar allt!

måndag, januari 5th, 2015

Efter långa och svåra förhandlingar har Spexbloggen äntligen lyckats anordna en intervju med årets direktör, Madeleine ”Mad” ”Madde” ”ju fler smeknamn desto bättre” Hellberg. Vi går direkt till frågorna!

MahalMadde gjorde debut i Lulespexet i den legendariska Taj Mahal-ensemblen.

När jag var liten ville jag bli:
Säkert en utav de absolut vanligaste yrkesdrömmarna från tidig ålder; Veterinär. Djur är ju kul och söta!

Om jag vore en film skulle jag vara:
Oj jisses, bra fråga till en person som inte är en filmnörd, hehe. Ööööö hmm… jag gillar när det svänger, jag har gått igenom en del knasiga saker i livet, och jag är en brud med bra klös; så Aristocats kanske? Mjaaauuu! 😀

Första spexet jag såg var:
Bröderna Wright. Mitt starkaste minne från min första lulespexföreställning är när publiken börjar klappa omstart. Det kändes som ett brott, man avbröt ju skådespelarna! Ganska snabbt insåg jag att man ville att publiken skulle klappa omstart. WOW det var awesome! Publiken kunde vara med och påverka föreställningen! Där vill jag vara med, jag vill stå på scen, å de baskemejj! Jag ville vara med i Lulespexet!

Beskriv din värsta spexmardröm!
Som regissör drömde jag att alla skådespelarna blev jättesjuka och kunde inte spela föreställning. Detta medförde att jag skulle spela alla rollerna. GAAAHHH! Jag vaknade precis innan jag skulle säga den första repliken, och då insåg jag att jag inte hade några kläder på mig. Kan lova att jag blev grymt lättad när jag insåg att jag låg i min säng och inte stod på scen! Puuhh!

Hur borde egentligen spexet Taj Mahal ha slutat, enligt dig?
De borde bara varit Mumtaz som överlevt. Det var ju ändå hon som styrde från början och då kunde hon styrt riket utan några MELLANHÄNDER!

BeatlesThe Beatles: tydligen inget för spexdirektörer.

Förra årets spexdirektör tyckte *inte* det skulle vara en bra idé med en massa Beatleslåtar i spexet! Visst håller du med om att han hade fel?
Jag håller med förra årets direktör. Man vill ju ha bra beat i ett spex, och har man med massa låtar av det bandet så blir det troligtvis Beat-less, och det går icke för sig! Bring up the beat, ountz ountz!

Och slutligen, blir det ett spex i vår eller?
JAJJAMÄNSAN! Visst har ni hört att den 18 april är det premiär för det 25e Lulespexet genom tiderna?! Det får ni inte missa!
Ja just ja, pratade med manusansvarig igår och manusgruppen är snart klar med akt 1……

Direktören ställs mot väggen

onsdag, december 11th, 2013

Årets spexdirektör Anders Ragnarsson har ställts mot väggen i en intervju! Läs och förundras!

Woho!Direktören rockar loss med en midsommarstång.

När jag var liten ville jag bli:
Aekeolog. Ja det var så jag stavade det då, så det var aekolog jag ville bli! Intressant förresten att det idag kan misstagas för ett typ-o. Tror inte att jag för 22 år sedan visste att bokstäverna r och e sitter bredvid varandra på ett tangentobord. Det kan också bero på att jag är smålänning och helst undviker bokstaven r överhuvudtaget.

Första spexet jag såg var:
Skövdespexets Mästertjuven i Högklackat där min storebror var med i kören, dansade och hade två biroller. Året var 2003.

Om jag vore en efterrätt skulle jag vara:
Banandessert och en hoppstylta.

Det som hittills överraskat mig mest med att vara direktör är:
Att jag blev tillfrågad. En stor ära som jag tar på största allvar och med en stor balja humor.

Vad är ditt bästa musikerskämt?
Jag skämtar inte om mosaik.

Beskriv din värsta spexmardröm:
Att jag skulle ta fel på musik och mosaik och istället för orkesteransvarig tillsätta en mosai…ii..ker? Nej, men skämt å sido. Det vore ju tråkigt om spexet blev tråkigt. Det är därför jag är direktör och inget mer kreativt.

Tänk dig ett spex bestående enbart av Beatleslåtar. Skulle det vara en bra idé, eller skulle det vara den bästa idén någonsin?
Nej usch! Förstår inte alls varför man skulle vilja lyssna på sådant skrän! Det var bättre förr!

Blir det ett spex nästa år också eller?
Det är svårt att säga. Men eftersom jorden inte gått under än kanske den håller ett år till och då ser jag verkligen ingen anledning till att det inte skulle bli ett spex till. Och absolut ingen anledning till att det inte kommer bli det bästa spexet någonsin!!! Och framför allt ingen anledning att inte aldrig använda dubbla negationer.

***

Stort tack, Anders, för att du ville ställa upp på en intervju. Och vi får diskutera det där med Beatles mer senare.

Direktören avslöjar det mesta!

måndag, september 17th, 2012

Hösten är här, och det är dags för den traditionsenliga direktörsintervjun. Plats på scen för 2013 års spexdirektör, Anton Westerlund!

Anton!

När jag var liten ville jag bli:
Bäst i världen på att klättra, detta gick dock snett den gången jag inte vågade klättra ner från ett träd jag klättrat upp i.

Första spexet jag såg var:
Lulespexet Karl XII, på min nolleperiod 2009. Det jag minns är framförallt bender-sången, och att jag blev inspirerad. Man kan säga att det är tack vara det spexet jag står där jag är idag.

Om jag vore en film skulle jag vara:
En blandning av Amelié från Montmarte, Donnie Darko och någon superhjältefilm. För att jag ofta har en historia att berätta, jag har inga problem med min fantasi, och för att jag är ganska enkel att ha att göra med.

En svensk klassiker, eller vara direktör för Lulespexet: vad är jobbigast, och varför?
Hittills har jag genomfört två moment (Vätternrundan och Vansbrosimningen), ska vi jämföra timmar leder spexet redan stort. Dock har spexet hittills inte fått mig så utmattad att jag inte kan gå nedför en trappa eller utsatt mig för 6 timmars ihärdigt regn. Men det kanske kommer…

Beskriv din värsta spexmardröm:
Att manus slutar rimma, att dekoren faller i bitar och att spexmästeriet glömmer bort en fest. Det hade varit riktigt tråkigt, men jag känner mig trygg med den stab jag har. Så sådana fadäser ska vi nog slippa i år.

Vad är bästa knepet för att överleva en spexteambuilding?
En bra madrass, jag har på mina två teambuildingar sovit på ett spartanskt liggunderlag och således vaknat med en viss ledvärk. Annars ska man ha sitt gladaste humör med sig och se till att hänga med så många uppsättare man kan.

I Bröderna Wright stod du på scen under den allra första scenen tillsammans med killen som spelade Otto Lilienthal. Är han en så stor diva som alla säger?
Trots att jag blott hade en replik (”Det här är VANSINNE!”) så var Otto på mig att ”det måste vara perfekt!”, varpå timlånga rep infann sig, halsen blåskriken och ryggen värkte medans ridån drogs innan ouvertyren spelades. Det var en tung replik.

Blir det ett spex nästa år också eller?

Jag är säker på det! Och jag litar på att du, spexare som icke-spexare vill vara med att skapa Augustus 2013!

***

Stort tack till Anton för att han tog sig tid att svara på våra frågor. Det enda som är oklart efter den här intervjun är väl om spexet kommer att handla om Vasaloppet eller Lidingöloppet, men det är bara att vänta och se. Eller sök spexet förresten, då får du veta det så mycket snabbare!

Närkontakt av tredje graden

söndag, december 18th, 2011

I NSD kan man läsa en artikel om när ambulanshelikoptern tvingades nödlanda hos Mary och Erik Ingridsson i Lakaträsk. Men det riktigt intressanta i artikeln är att Erik visar sig ha imponerande kunskaper om utomjordisk flygteknik.

Du kan va ett ufo!Som man frågar får man svar.

Spexbloggen tar pulsen på direktören!

onsdag, september 21st, 2011

2012 års spexdirektör Ida Näslund har länge tjatat om att få bli intervjuad av oss här på Spexbloggen, och nu fick vi äntligen en lucka i vårt schema. Varsågoda!

***

När jag var liten ville jag bli:

Jag ville bli stor som alla de andra barnen. Och nu när jag är stor vill jag bli liten. Svårt de där.

Första spexet jag såg var:

Mitt första spex var mitt nollespex vilket var Jakten på Dr. Livingstone

Om jag vore en tv-serie skulle jag vara:

Ja, jag måste väl erkänna att jag är stort fan av Desperate Housewives och Gossip Girl.

Min favorittonart är:

Gå du Axel efter Bertils fiskar
Frosten bestal Esters astrar dess gestalt
Svårt att välja men fler kross/b innebär större risk för fingervrickning

Mitt bästa/värsta turnéminne är:

Värsta turnéminne är Vasa,

  • Mådde dåligt och missade akt 2
  • Åka båt är inte skoj

Bästa turnéminne är…

Uggla!Vart fan är mitt band!

Beskriv den värsta spexmardröm du haft:

1. Någon har tagit alla mina noter
2. Alla strängar går av

Vad är ditt favoritmusikskämt?

-Hur får man förstaviolinisten att spela med vibrato?
-Man skriver ”solo” i noterna.

eller

-Är du duktig på att hantera en sax? Sök då kostym&smink eller orkestern!

Visst ska Lulespexet till Spex-SM nästa år, eller?

Jajamensan fattas bara att vi tar hem guldet!

***

Stort tack till Ida för att hon ställde upp på en så ingående och avslöjande intervju, och till alla er som undrar: nej, det är inte för sent att söka spexet. Sök sök sök!

Intervju med Spexet: Bröderna Wright

torsdag, maj 19th, 2011

Bloggen intervjuar

Vi på bloggen fick en exklusiv intervju här om dagen med det otroligt populära spexet Bröderna Wright. För att läsa artikeln, gå med i PLUS!

(—eeeh, eller NOT, här håller vi inte på med sånt, på bloggen är alla medlemmar i PLUS och får läsa allt!)

Spexet Bröderna Wright

Alltså, Spexet Bröderna Wright, berätta nu

Är du man eller kvinna? – Jag är President Bush ser du väl!

Beskriv dig själv: – Jag har lås-katarr…

Hur du känner dig: – Blir alltid så onödigt hyperventilerad

Beskriv stället där du bor: – Den här discokulan var inte här förut

Platsen du skulle resa till om du kunde åka var du ville: – Washington (under) D. C
Hur du helst transporterar dig: – Jag kan ju faktiskt simma, vad tror ni om mig.
Din bästa vän: – Hans ansikte passar bäst till radio faktiskt

Du och dina bästa vänner är: – Kidnappad mot min vilja, ditt fån!
Hur är vädret?: – En suspekt figur hintade om att hela jorden skulle bli dränkt av vatten

Favorit-tid på dagen: – Fredagar som brukar vara så sega

Om ditt liv var en TV-serie, vad skulle den heta? ”Är du cykelreparatör eller syntare i ett EMO-band? ”

Hur är livet enligt dig? – Jag har tvättid nu är jag rädd!

Beskriv ditt nuvarande förhållande: – Även när du har fel har du rätt, men nu är det bara fel och med fel menar jag en rätt ordentlig nackdel.
Din rädsla: – Var vår vänskap bara något som jag antog?
Ditt bästa råd:  – Borde inte du ta och HÅLLA KLAFFEN!
Hur du skulle vilja dö: – Jag är för ung för att dö
Din själs nuvarande tillstånd: –  Åh ingen förstår hur dåligt jag mår
Ditt motto: – Det där kan vi snacka om sen, berätta nu vilket är ditt stjärntecken?

Eeeeh, jag tror vi avslutar intervjun här, jag skulle ändå gå

Puss och kram!

Punsch, spexbloggens punschpanel tycker till

torsdag, oktober 14th, 2010

Lulespexets årliga Punschprovning gick av stapeln i fredags, Spexbloggen har låtit Spexbloggens alldeles egna punschpanel dela med sig av sina tankar kring punsch och punschprovning.

Till att börja med, hur många Punschprovningar har ni varit på?
Maja: -2st!
Kekke: -Jag var på min första under dramaövningarna inför Jeanne d’Arc, så detta året blir den fjärde. Två år som arrangör.
Tomas: -Har tappat räkningen. Det jag däremot kommer ihåg är att jag satt i styrelsen som anordnade den första punschprovningen evah i Lulespexets historia. Vi bjöd på en massa snittar, och Måns Montell höll ett imponerande föredrag om punschens historia. Succén var omedelbar.

Vad är roligast, punschen eller provningen?
Maja: -Dessa lever i symbios med varandra, ty utan punsch vore det en provning av annat slag och DET är inte så roligt! med provningen kommer det roliga och trevliga sällskapet och med punschen kommer det de roliga smakerna och det roliga egenskaperna med alkohol.
Kekke: -Det är ett helhetsintryck. Stämningen, personerna, provandet, drickandet av det flytande guldet, spänningen i vem som ska vinna…
Tomas: -Provning utan punsch skulle innebära att jag åt ärtsoppa, umgicks med en massa trevliga människor, och sjöng sånger. Punsch utan provning skulle innebära att jag satt ensam i ett mörkt rum och söp. Alltså är provningen roligare än punschen.

Vilken är er generella inställning till punsch som rusdryck?
Maja: -Lömsk liten rackare! den är en liten shot men eftersom den har så inbjudande guldig färg och är så söt, så söt glömmer man lätt bort det faktum att det finns en rätt hög proocenthalt alkohol gömd i den.. få vill erkänna det, men man blir absolut knas-kalas på för mycket punsch! (som sig böööör!)
Kekke: -Att bli berusad på punsch är att likställa med att snorta strösocker… what’s not to like?
Tomas: -Rusdryck och rusdryck, punschen ska avnjutas i lagom mängd enligt mig. Annars skulle den resulterande sockerchocken inte vara nådig.

Vad är ert hemliga knep för att konstruera den perfekta punschmuggen?
Maja: – Ha övat länge hemma på att kasta tärning eller dra föremål ur en påse så att man lätt får de BÄSTA FÄRGERNA! sen ska man inte göra som jag och satsa på en större mugg än sist och ändå lyckas tillverka en mindre!!
Kekke: -En subtil jämvikt mellan estetik och volym, samt en stabil och icke-läckande botten.
Tomas: -Inse sina konstnärliga begränsningar, och satsa på att skapa något enkelt och funktionellt som håller tätt.

Å så till den viktigase frågan, vilken är er favoritpunsch?
Maja: -Flaggpunschen ligger mig varmt och hjärtat! (men Cili-punschen gör det INTE!)
Kekke: -Caloric. Den är inte lika söt som Trosa-punschen, och har en mer distinkt smak än Flaggpunschen.
Tomas: -Carlshamns flaggpunsch. Ja, jag är så tråkig.

Slutligen ska panelen få chansen att kommentera några iakttagelser som jag gjorde under den senaste punschprovningen i fredags.

Vid den senaste punschprovningen såg jag att du Maja drack punschen med fingret ut, varför?
-Punsch är de fina människornas dryck så jag kan inte annat än att hedra denna
guldiga dryck med en proper handfattning!

Jag iakttog även att du Kekke snegla vid upprepade tillfällen på bordsgrannens punschprotokoll, är det verkligen rätt att göra på det viset?
-Det handlar om att vinna, inte att kämpa väl.

Tomas, jag notera att du inte tömde alla punschmuggarna, varför inte?
-Med risk att låta som Collin… Punschen ska avnjutas i lagom mängd, annars skulle den resulterande sockerchocken inte vara nådig.

Vi tackar punschpanelen för att de så osjälvisk delar med sig av sin enorma erfarenhet av punsch och börjar blicka mot det kommande spexåret, ett år som är förhoppningsvis fyllt med massor av sliskig punsch. Jag vill avsluta med en liten reklambild som användes till punschprovningen 2007, låt punschbuteljens guldgula sken leda er genom oktobermörkret.

//Valle


Punsch

Good dog Nigel

lördag, oktober 9th, 2010

Med anledning av att det idag är 70 år sedan John Lennon föddes presenterar vi en intervju som en av bloggens frilansare, Torsten Ljungstedt, gjorde med Lennon 1964. Notera att Torsten pratar felfri Liverpoolska!

I morgon är det val…

lördag, september 18th, 2010

Såhär med en dag kvar till valet tar jag mig friheten att återigen posta det mest lysande exemplet på grävande journalistik vi har haft här på Spexbloggen. Det vill säga en ”Spexares” brevväxling med Sverigedemokraterna.

Hej!

Jag undrar vad ni tycker om att det ska vara en massa moskéer i
Sverige. Alltså, jag har inget emot muslimer, de får jättegärna be
hemma om dom vill, men har man en religion i ett land är det den
som gäller. Då tycker jag inte att man ska behöva se t.ex. en
massa minareter. Håller ni med mig om det?

***

Hej

SD vill stoppa byggandet av fullskaliga moskéer dvs med minareter och kupoler osv.

***

Bra! Då kommer vi till min nästa fråga: hur tänker ni göra för att
stoppa byggandet av fullskaliga kyrkor? Och vad vill ni göra av alla
kyrkor som redan finns?

***

Vi har inga ambitioner att stoppa byggandet av kyrkor, och inte heller att riva några befintliga.

***

Ursäkta, men nu blir jag lite besviken. Jag trodde vi var överens om
att det är dåligt när andra religioner slår upp sina byggnader i ett
land som redan har en egen religion. Här ska det inte komma några
mystiska religioner från mellanöstern (kristendom, islam, eller vad
det nu kan vara) och konkurrera ut våran beprövade asatro! Jag är
medveten om att speciellt kristendomen med alla sina kyrkor
överallt kan bli svår att stoppa, men med Oden och Tors hjälp är
jag övertygad om att vi ska lyckas.

För övrigt anser jag (precis som ni, hoppas jag) att det var ett
stort misstag att frångå runskriften för latinska bokstäver och
arabiska siffror. Sån där multikulturalism kan aldrig sluta bra.

Förhoppningsvis framgår ironin tillräckligt tydligt, och glöm inte att rösta imorgon!

En MSN-konversation

lördag, september 4th, 2010

En gammal klasspolare som jag inte pratat med på 5 år dök överraskande upp på MSN, notera att jag lyckades hänga med ända fram till klockan 22:39 innan jag blev bortdribblad.

20.54.00 Bo Båtsman: tja ! vad upp?

21.21.12 Bo Båtsman: hur är formen för beach 2010 ? 😀

22.28.38 Valle: tja, formen är på uppåtgående 🙂

22.35.29 Bo Båtsman: satt på muggen 🙂

22.35.35 Bo Båtsman: ja men det är ju bra :

22.35.48 Valle: hur går det själv??

22.36.13 Bo Båtsman: ja sakta men frammåt 🙂 börjar gå upp några gram igen 🙂 så om man fortsätter att äta ordentligt kanske man börjar öka igen

22.36.23 Bo Båtsman: tror det var maten som först

22.36.27 Bo Båtsman: förstörde allt för mig

22.36.39 Valle: haha, jag som försöker gå ner…

22.36.44 Bo Båtsman: jag började ju käka deffar mat.. det är ju jävligt svårt att öka i muskelmassa med deff mat

22.36.50 Bo Båtsman: mm 🙂

22.37.03 Valle: är du i hemma eller lule?

22.37.11 Bo Båtsman: just nu är jag i luleå

22.37.18 Valle: jobbar?

22.37.18 Bo Båtsman: men funderar på att dra till hem imorgon

22.37.23 Bo Båtsman: nej fan inte i sommar

22.37.35 Bo Båtsman: brukar jobba hemma annars på sommrarna men jag har inte sökt iår

22.37.38 Bo Båtsman: tänkte ta det chill 🙂

22.37.47 Bo Båtsman: har pengar så jag klarar mig

22.37.54 Valle: du är proffs alltså

22.38.03 Bo Båtsman: proffs? 🙂

22.38.14 Valle: proffs, dvs tränar på heltid!

22.38.33 Bo Båtsman: jo jag tränar då som ett 🙂 men fortfarande för tunn för att kalla mig proffs 🙂

22.38.58 Valle: ärsh

22.39.04 Bo Båtsman: jag älskar ju träningen mer än jag älskade att pka 🙂

22.39.27 Bo Båtsman: och du vet ju hur galen jag var i att pka 🙂

22.39.41 Valle: 🙂

22.45.47 Bo Båtsman: jo fan har du sett den där pka videon med killen som pka 100 st claws??

22.46.02 Valle: nix

22.46.03 Bo Båtsman: han fick tom ett par i drops! eftersom att han pka så jävla många

22.46.08 Bo Båtsman: ska skicka länken vänta

22.46.20 Valle: doit

22.46.32 Bo Båtsman:

22.46.41 Bo Båtsman: han har en vid 2 också!

där han pkar precis lika mångA!

22.47.00 Bo Båtsman: fattar inte riktigt varför det funkar så bra som det gör

22.47.02 Bo Båtsman: det han gör

22.47.07 Bo Båtsman: han kanske sara brewar

22.47.28 Bo Båtsman: alltså double veng är ju effektivt.. men så jävla effektivt!?

22.49.16 Bo Båtsman: helt cp va?

22.49.27 Valle: haha, jag fattar nada

22.50.00 Bo Båtsman: samma här ju!! först trodde jag bara han skulle pka 1-4 claws och det hade ju vart brutalt.. men den jäveln pkar ju dem som vi pkar dds’s

22.50.25 Bo Båtsman: det värkar som att veng alltid recoilar den största träffen av en dragon claw spec

22.50.32 Bo Båtsman: det är delvis därför det är så effektivt

22.50.36 Bo Båtsman: eller så är det så här

22.50.46 Bo Båtsman: veng räknas på heeeela claw träffen

22.51.17 Valle: ja herrejävlar

22.53.14 Bo Båtsman: eller hmm han kanske sarabrewar mellan sina hits

22.53.48 Valle: jag vet inte, du får klura på det

22.54.00 Bo Båtsman: eller så den där ammyn som helar honom

22.54.02 Bo Båtsman: kan vara den

22.54.06 Bo Båtsman: diamond neck

22.54.27 Bo Båtsman: jo jajemen han har diamond neck

22.55.03 Valle: vad är diamond neck?

22.56.57 Bo Båtsman: den helar dig när du får under 20%hp då helar den upp dig till 25% eller något sånt

22.56.59 Bo Båtsman: sen går den sönder

22.57.19 Bo Båtsman: alltså helar den dig och räddar dig från en claw spec utan att du tappar attack speed

22.57.36 Valle: på så vis

23.21.01 Bo Båtsman: aah det är amuletten som gör det… hittade en till video av en annan snubbe som downar 1 billion

23.21.19 Bo Båtsman: man skulle kunna meleea med men då måste man ha diamond neck

23.22.32 Valle: aah, det var amuletten 😀

Bo Båtsman heter egentligen Durk Asp.

Direktören avslöjar ganska mycket!

torsdag, juni 10th, 2010

Knappt hade Johan ”Kekke” Albihn hunnit bli vald till direktör för nästa års spex innan han ställdes inför den första utmaningen: spexbloggens intervju. Varsågoda!

Kekke.Kekke – det naturliga valet. Men har han rent mjöl i påsen?

När jag var liten ville jag bli:

En lönnfet ängel med pudelrockarfrisyr och en grav släng av kleptomani… sen blev jag större och började tänka realistiskt.

Första spexet jag såg var:

Jakten på Doktor Livingstone, nolleföreställningen när vattenfallet föll extra hårt.

Om jag vore en maträtt skulle jag vara:

Någonting med bacon, världens bästa krydda!

Du måste sätta upp ett spex baserat på antingen högertrafikomläggningen 1967 eller kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979. Vad väljer du, och varför?

Harrisburg såklart, typiskt dåligt gränssnitt!

Vad är det bästa turnéknepet för att överleva en tur med finlandsfärjan?

Hänga med Tore hela kvällen, den mannen kan knepet med varannan Cola, och sedan passa på att sova några minuter ståendes i kön av färjan för att orka vandringen till bussen.

Beskriv din värsta spexmardröm!

Den värsta jag haft eller den värsta jag skulle kunna ha? I båda fallen innefattas elaka clowner, trehjulingar och att jag blir lämnad ensam på scen under premiären.

Blir det ett spex nästa år också eller?

Går det inte lika bra med zelleri?

***

Tydligen är humor för Kekke synonymt med Sven Melander och Åke Cato, och hur skulle något kunna gå fel med sådana influenser? Och att vara rädd för clowner är absolut inget att skämmas för, jag menar, vem är inte det?

En clown.Bu!

Som bara båtar kan

tisdag, april 6th, 2010

I årets spexhandbok har alla uppsättningsmedlemmar, inklusive undertecknad, fått svara på ett gäng spexiga frågor. Men pga utrymmesbrist (antar jag) kom inte alla svar med, vilket betyder att jag sitter på exklusivt tidigare opublicerat material. Jag är stolt över att kunna presentera PR-gruppens intervju med Tomas – den ocensurerade versionen!

Om du fick ta med dig en enda sak till en öde ö, vilken sak skulle det definitivt inte vara?

En sån där facehugger från Alien-filmerna, jag tror vi skulle få svårt att komma överens.

Om du skulle duellera med någon, med vem skulle det helst vara?

Med en enbent halvblind pacifist, eftersom det borde ge mig goda chanser att vinna.

Om du skulle bygga en båt och segla iväg, vilket material skulle du tillverka båten i och var någonstans skulle du låta vindarna bära dig?

Jag skulle bygga båten i plåt. Med min plåtbåt skulle jag segla iväg till närmsta despot för att sjunga en låt utan att ens säga förlåt. Det skulle bli en trevlig anekdot.

Båtar.Båtar som inte är av plåt.

Du har ett lik i garderoben, vilket/vem/vad är liket?

Den pinsamma hemligheten att jag inte vet vem som är Filip och vem som är Fredrik, samt att jag dessutom inte bryr mig.

Vad fruktar du mer än att simma bland hajar?

Bara en sak: vanära. Vanära och ensamhet. De *två* saker jag fruktar mer är vanära och ensamhet… och ilskna hundar. Och så kärnvapenkrig förstås. Äh, vi tar om det: bland de saker jag fruktar mer än att simma bland hajar kan nämnas företeelser såsom… var var jag?

Direktören avslöjar allt!

fredag, juli 10th, 2009

Som Spexbloggen tidigare kunnat berätta är det Sandra Berg som fått äran att som direktör skapa 2010 års Lulespex. Nu när Sandra börjat bli varm i kläderna tyckte vi att det var dags för en ingående intervju, och här är resultatet:

Sandra BergDirektören herself!

När jag var liten ville jag bli:

När jag var riktigt liten så ville jag bli Clown. Sen skolade jag om till
Civilingenjör i Teknisk Design…

Första spexet jag såg var:

År 2005 såg jag Lulespexet Shogun som mitt nollespex.

Om jag vore en maträtt skulle jag vara:

Tapas, för då kan man plocka av det man tycker är godast!
Och för att mat från medelhavet är gött.

Anta att hela dekorgruppen plötsligt deserterar en månad innan premiären. Vad gör du då?

Med vänster hand ringer jag alla jag känner och ber om hjälp. I höger hand tar jag en hammare, eftersom jag är högerhänt…

Vad är det bästa turnéknepet för att kunna sova på bussen?

Man gör av med jättemycket energi när man inte åker buss. Sen sjunger man spexsånger eller kollar på gamla spex tills man somnar.

Vad är det bästa icke Lulespex-spex som du sett?

Hmm, det måste nog vara uppsättningen Hannibal av Linköpings Studentspex på Spex-SM 2007.

Kan man kombinera studier med spex? Och i så fall hur?

Absolut. Se till att sitta i skolan hela dagarna och spexa på fritiden.
På transportsträckorna till och från skolan så går spex-linjen på telefonen het. Dessutom är det så roligt att hålla på med spex, så det brukar inte vara några problem!

Ditt spex kommer att bli det 20:e Lulespexet i ordningen. Blir det fest eller?

Självklart kommer det att firas lite extra med pompa och ståt.
Då vill vi ha med alla våra vänner, forna spexare, nutida spexare,
samarbetspartners och företag med på festen!

***

Spexbloggen tackar Sandra för att hon tog sig tid för intervjun, och speciellt för alla insidertips. Nu när du som läser det här vet hur man kan kombinera studier, spex, och sömn finns det inte längre något att skylla på. Gör det rätta och sök spexet!

Rapport från orkesterdiket

onsdag, april 8th, 2009

Många är de orkesteransvariga i Lulespexet som gått vidare till evig ära och berömmelse. Vi har tidigare nämnt Pär Hellström, som nu bär Smaskorkestern på sina axlar. Och vem minns inte det episka Lulespexet från 1973 baserat på en känd fantasytrilogi?  Då var det en ung Benny Andersson som var orkesteransvarig för Ring Ring eller What are you Tolkien about? eller One does not simply walk Orsa spelmän into Mordor.

I år är Erika André orkesteransvarig, och Spexbloggen har genom ihärdigt arbete lyckats få en exklusiv intervju. Håll till godo!

När jag var liten ville jag bli:

Barnläkare i Afrika.

Första spexet jag såg var:

Shogun, det var ett spex det!

Min favorittonart är:

B-moll med vemod.

Det som överraskade mig mest med att vara med i en spexuppsättning var:

Hur många musikerskämt orkestern kan komma på under en spexperiod.

Du måste välja mellan en spexorkester bestående av tio banjo, och en bestående av tio säckpipor. Vad väljer du, och varför?

Utan tvekan tio banjo, tio säckpipor kan orsaka tinnitus i stor utsträckning.

Har du haft några mardrömmar om spexpremiären än? I så fall, beskriv dem!

Inga mardrömmar hittills, tror de kulminerar runt påskhelgen.

Hästen[1] – en dålig tradition eller alldeles alldeles underbar?

En bra tradition, men när tvättades den senast? Någon som vet? (Hästen snart i en tvättstuga nära dig…)

Vad är ditt favoritmusikskämt? (Och det får *inte* handla om altviolinister!)

Det är lättast att skämta om sitt eget instrument, så det blir ett violaskämt i alla fall;

-Vad är det för skillnad mellan yoghurt och en viola?
-?
-Yoghurt är levande kultur!

Man ser att omvårdnadstakterna från barndomen sitter i hos Erika. Hon vill skydda spexpubliken från tinnitus, och hon vill dessutom inte att orkestermedlemmar ska drabbas av svårartade infektioner i hårbotten. Inte ens om man spelat fel förtjänar man ett sådant öde! Det är förstås lite märkligt att spexmardrömmarna lyst med sin frånvaro, men det är ju inte för sent än.

Spexbloggen tackar Erika för intervjun, och är övertygad om att alla toner sitter där de ska den 18 april.

[1] Ett hästhuvud i tyg som orkestermedlemmar tvingas bära om de spelar fel under en föreställning. Det är inte ovanligt att flera i orkestern får bära hästhuvudet under samma föreställning.