Archive for the ‘Spekulationer’ Category

Bara Brecht

tisdag, maj 7th, 2013

När man är med i en spexuppsättning blir det lätt så att man sysslar med flera saker. I år har jag varit med i manusgruppen, men jag är även med i kören under föreställningarna. (Kören är typ som The Real Group, fast yngre och snyggare. Och inte alls lika pretto.) Dessutom så ansvarar vi i manusgruppen för att riva biljetter innan föreställningen, och det är när jag och Ullis släppte in folk till spexets Umeåföreställning nu i söndags som den här historien tar sin början.

En äldre herre gick målmedvetet fram till mig, men istället för att sträcka fram sin biljett lutade han sig mot mig och sa förtroligt ”för 25 år sedan var jag i Luleå och såg en föreställning av Brecht.” (Berthold Brecht, 1898-1956, var en tysk författare, dramatiker, och lyriker. Ja, jag fick det här från Wikipedia.)

BrechtBertholt Brecht. Mannen, myten… spexförfattaren?

Vad svarar man på en sådan öppningsfras? Jag kanske borde ha sagt ”Jag gillade också Brecht innan jag fick smak för lite mer avancerade verk”, men det kom jag inte på just då. Istället fick jag bara fram ett mer neutralt ”Eh… jaha.” Mannen inledde nu en utfrågning om vilka teatergrupper som fanns i Luleå (jag nämnde Norrbottensteatern, Lule Stassteater och Lulespexet, utan inbördes ordning), om det fanns någon ”parkteater” i Luleå (”eh… ibland spelar Lule Stassteater i Stadsparken tror jag”) samt vilka kända verk som hade satts upp det senaste året (att Norrbottensteatern hade satt upp en fars verkade inte imponera.)

Nu verkade förhöret vara slut. Mannen sträckte fram sin biljett, och jag hälsade honom välkommen till spexet. Men när jag såg den grånade mannen långsamt gå mot salongen kunde jag inte bli kvitt känslan av att han förväntade sig ett väldigt Brecht-influerat spex, och även om vårt spex har många sidor kanske det inte har så mycket gemensamt med just tysk 1900-talsdramatik.

I aktpausen letade jag efter mannen för att fråga honom vad han tyckte om spexet, men han sågs inte till. Säkra källor i publiken säger att han faktiskt diggade till musiken under den första akten, men till den andra var han spårlöst försvunnen. Och nu kommer jag aldrig få veta vad denne Brechtkännare tyckte om Drottning Kristina.

Spex-SM!

lördag, maj 19th, 2012

När det här skrivs är det bara timmar kvar tills vinnaren i årets svenska mästerskap i spex avslöjas, och vi som inte är på plats får hålla till godo med Twitter för att hålla oss uppdaterade med det senaste.

Winner!2002, året när vi grävde guld i Örebro. Kanske dags för en repris?

Än så länge har vi twitterföljare fått reda på att:

Fortsättning följer!

Uppdatering:

Äh, som jag alltid har sagt är huvudsaken att man har kul, inte att man vinner priser. Förutom priset för bästa kostym och smink förstås, det är minsann viktigt!

Nya trender inom barnvaktande…

fredag, januari 6th, 2012

Sett på ICA:

”När du hämtat barnen ska skåpsnyckeln återlämnas till personalen. Tack!”

Är det bara jag som känner mig lite osäker på att låsa in barn i så små skåp medans man handlar?

Närkontakt av tredje graden

söndag, december 18th, 2011

I NSD kan man läsa en artikel om när ambulanshelikoptern tvingades nödlanda hos Mary och Erik Ingridsson i Lakaträsk. Men det riktigt intressanta i artikeln är att Erik visar sig ha imponerande kunskaper om utomjordisk flygteknik.

Du kan va ett ufo!Som man frågar får man svar.

Movie magic

torsdag, oktober 13th, 2011

HollywoodVar får de allt ifrån?

Eftersom Hollywood kommit på den briljanta idén att göra film av spelet ”Sänka skepp” (jo, det är säkert!) så funderar man ju på om det här kan vara början på en trend. Jag har brainstormat lite och tänkte presentera några pitchar till kommande storfilmer. (Om något filmbolag är intresserat är det bara att höra av sig.)

Två män.
Ett rutat papper.
En vinnare.
LUFFARSCHACK

Här tänkte jag mig att Kjell Sundvall kunde regissera (filmen får gärna utspela sig i ett norrländskt samhälle som döljer en hemlighet), och Michael Nyqvist och Mikael Persbrandt kan få spela huvudrollerna eftersom de ändå är med i 90% av alla svenska filmer som görs.

You will laugh.
You will cry.
You will learn that rock beats scissors.
STEN-SAX-PÅSE

Som ni märker av ovanstående text tänkte jag mig en internationell lansering av den här filmen. Lasse Hallström borde vara rätt regissör för att lyfta fram det känslomässiga djupet i historien. Släng in Anne Hathaway i en av huvudrollerna så börjar det lukta succé.

Och slutligen:

They were never supposed to find him.
But you can’t stay hidden forever.
KURRAGÖMMA

DiCaprio och NolanKostym är aldrig fel.

En thriller som samtidigt belyser individens utsatthet i det moderna samhället. Christopher Nolan regisserar, Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen. Bara för dem att göra plats på hyllorna hemma hos sig för alla Oscarsstatyetter de kommer att få. Inception var ingenting mot det här.

Påskäggsvakumblues

lördag, april 23rd, 2011

Spexbloggen strikes again

onsdag, februari 23rd, 2011

Dagens Nyheter säger: Måns Zelmerlöw tar över ”Allsången”. Expressen säger: Anders Lundin slutar – Måns Zelmerlöw tar över ”Allsång på Skansen”. Svenska Dagbladet säger: Måns vill locka världsstjärnorna.

Spexbloggen säger: bra försök, men ett kvartal försent.

NostradamusNostradamus var en amatör.

Spexet har en bulle i ugnen

måndag, januari 24th, 2011

Arbetet med med 2011 års lulespex, som enligt säkra källor går under namnet Napoleon eller Mer än bara en bakelse eller Lord Nelson var en fjant av stora mått är i full gång. Spexbloggen har genom en infiltratör lyckats få tag på exklusiva, om än något suddiga, bilder från ensemblens repetitioner:

FeeeeettUnder de första 15 minuterna av den allra första repetitionen får ensemblen läsa från manus, men efter det förväntas de kunna replikerna utantill.

Regi och manusHumorn i spexet får åskådarna att vrida sig i skrattkramper.

Fett scoop!

tisdag, oktober 19th, 2010

Manskören Snapsakademien övar just nu för fullt, då det gäller att repa in en helt ny spännande repertoar. Självklart spekuleras det vilt: kommer de fortfarande att sjunga ”Nubbejojk”? Finns det en chans att ”Spider Pig” äntligen gör comeback? Och hur många Britney Spears-låtar tänker de framföra i år?

Spexbloggen gick i helgen under cover och lyckades infiltrera akademiens repdag, och vi kan nu presentera en exklusiv bild som ger svaren på frågorna:

Försök att vara med på noternaSnapsakademiens höstrepertoar 2010!

I väntan på den digitala video disken

onsdag, oktober 13th, 2010

Lulespexet Svartskägg har just lagts till handlingarna, och det ända som återstår är det obligatoriska året, av ivrig, nästan abstinensliknade väntan på DVD:n. Denna DVD som man med skräckblandad förtjusning brukar plocka fram sådär tre år senare och vid detta konstaterar att alla repliker fortfarande sitter i ryggmärgen.

Medan vi väntar kommer här nu på begäran Spexbloggens egen filmatisering av ”Välj dina kyssar väl… -tungan den fastna!”. Mycket nöje!

Vem i spexbloggen tänker jag på?

tisdag, oktober 5th, 2010

När jag säger läkemedelsanka?

Scoop? Scoop!

onsdag, september 15th, 2010

Hur går det för manusgruppen?

Och sen så kommer Napoleon att...

Jodå, snart klara med första akten.

Send in the clowns

tisdag, juni 15th, 2010

Cirkus.Cirkus den 15 juni? Nej, exakt den 15 juni!

Cirkusen är i stan! Fast jag förstår inte varför de slår upp tältet i en borg på en bergstopp, när Clint Eastwood kan väntas anfalla när som helst?

Att vara cool

tisdag, maj 25th, 2010

Eller: Att vara som Carlsson

Jag är inte cool. Det finns inte en enda vuxen människa som kallat mig cool, någonsin. Jag måste alltså jobba på den fronten, och jag tror jag har förstått vad det hela handlar om. Mode! Allt handlar om mode när man ska vara cool! Man får inte bära fel kläder fel år-tionde och man får absolut inte bära de på fel sätt.

Exempel på fel sätt att bära kläder.

Inte ens när jag var i usa som Au Pair (aa, det e väl coolt?) så ville barnen i familjen kalla mig cool. Jag var glad att jag kommit till USA för då kan man sätta ihop mina initialer baklänges och skapa ett sånt där coolt smeknamn jag alltid velat ha CJ (läs SeeJay). Jag trodde man fick bli kallad det om man bara kunde kasta om sina bokstäver till en sådan kombination. Men barnen sa uppriktigt och rakt ”No! Johan, you’re not cool enough to be called that”.

Något senare blev det vinter och jag köpte en snowboard och ett vinterställ på rea, det var Ruskigt coolt (för det var en storlek för stort, så det hängde sådär coolt som det ska göra). Jag var tvungen att agera fotomodell för att visa omvärlden att jag visst kan vara cool!

Exempel på Johan i cool outfit

Men så kom kommentarerna, ”Johan, det är Inte coolt att posera i ett vinterställ inomhus”. Så försvann den lilla glöden i askan.

Jag kan förstå att man försöker tysta ner folk som försöker vara coola, men verkligen inte är det. Absolut, det är bara irriterande och jobbigt. De människorna kan vara något av det drygaste på vår jord och det är inte en sådan jag försöker vara. Jag gör bara små små försök ibland, med stora mellanrum, men mestadels är jag bara vanliga snälla och o-coola jag. Som den här dagen då jag var på en student och jag fick sitta bredvid en tidigare okänd människa vid matbordet. Efter att ha känt personen i nästan en hel timme påstår hon att jag är lik Johan Glans. ”Jaha, jaså, va kul” säger jag, ”Varför tycker du det, är vi verkligen så lika bara på utseendet?”. Varpå hon svarar ”Jo, dels utseendet och dels dialekten, men så är du sådär… sådär…” (här tittar jag väldigt nyfiket på henne, jag har slutat äta och tiden står nästan stilla för mig innan hon säger…) ”…sådär genuint löjlig”. Jag skrattar lite snällt tillsammans med henne åt det som kanske var en komplimang och börjar inse varför jag inte är den som kan bära keps, ha byxorna nere vid knäna, säga svengelska ord och peka finger med armarna vitt ute i luften utan att verka löjlig. Gangsta-style är nog bara inte min grej

Men om solen kommer fram igen innan sommarlovet och ni ser mig med de här nya solbrillorna. Tänk på att jag bär de för solens skull!

Carlsson i solbrillor

Nä, min nästa grej är att istället vara manlig, häng kvar kära läsare, snart får ni bevis.

Till Hedvig von Holstein

måndag, maj 10th, 2010

Eftersom vi har fått klagomål om att det skrivs på tok för lite inlägg för våra tÿska läsare som dök upp i samband med att den Östtÿska huliganhousetrion LCD hade sin videorelease på bloggen ska jag försöka skapa lite balans genom att posta rätt lustig historia uteslutande tÿska.

Ich bin ein Holzfäller und fühl mich stark,
Ich schlaf des Nachts und hack am Tag.
Er ist ein Holzfäller und fühlt sich stark,
Er schläft des Nachts und hackt am Tag.
Ich fälle Bäume, ich ess mein Brot,
Ich geh auf das WC,
Am Mittwoch geh ich shopping,
Kau Kekse zum Kaffee.
Er fällt die Bäume, er isst sein Brot,
Er geht auf das WC,
Am Mittwoch geht er shopping,
Kaut Kekse zum Kaffee.
Ich bien ein Holzfäller und fühlt sich stark,
Ich schläft des Nachts und hackt am Tag.
Ich fälle Bäume und hüpf und spring,
Steck Blumen in die Vas’
Ich schlüpf in Frauenkleider
Und lümmel mich in Bars.
Er fällt die Bäume, er hüpft und springt,
Steckt Blumen in die Vas’
Er schlüpft in Frauenkleider
Und lümmelt sich in Bars…?
Ich bien ein Holzfäller und fühlt sich stark,
Ich schläft des Nachts und hackt am Tag.
Ich fälle Bäume, trag Stöckelschuh
Und Strumpf- und Büstenhalter.
Wär gern ein kleines Mädchen
So wie mein Onkel Walter.
Er fällt die Bäume, trägt Stöckelschuh
Und Strumpf- und Büstenhalter…?
…Wär gern ein kleines Mädchen
So wie mein Onkel Walter!

aus Wiedersehen

//Var é Valle

Deutchland über alles

Liveblogg från Lulespexets Release

fredag, mars 12th, 2010

11:56

Då har det äntligen blivit dags för Lulespexets traditionella release. Mats Folkes förhandstips säger Skapelseberättelsen men jag vet inte… Publiken verkar iaf. förväntansfulla.

Publik

11:59

Man kan nästan ta på spänningen, en minut kvar…

12:05

Releasen är i gång, några minuter sent. Börjar med en film. Pang på rödbetan, SVARTSKÄGG!

Svartskägg

Filmen i dess helhet:

12:08

Direktören Sandra informerar om att biljetter går att köpa på Studenttorget.

Sandra

12:09

Helt plötsligt vimlar det av hemska pirater i hela centrumrestaurangen. Cool effekt!

Pirater

12:11

Spexarna drar vidare mot stuk, och ytterligare en spännande release, undrar om det blir Svartskägg även denna gång.

12:15

För att summera, årets spex handlar följaktligen om Piraten Svartskägg, lite otippat faktiskt, eller så ska man kanske sluta att tro på Mats Folkes förhandstips, kan inte komma ihåg en gång han har haft rätt.

…och än en gång…

Klicka ovan för att köpa biljetter, ni vill väl inte missa vårens event?

12 mars är inte långt borta

lördag, februari 20th, 2010

Svart på vitt. Eller, blått på vitt.En pusselbit och en… glödlampa? ”Spexet Edison – en lysande idé”?

Planeringen inför releasen, då temat för årets spex avslöjas, är i full gång. Manusgruppen lägger upp arbetet enligt den beprövade Kinderägg-metoden, och spexbloggens läsare får i och med ovanstående bild en möjlighet att lista ut temat först av alla.

Observationer om ljud

fredag, november 6th, 2009

Exempel under föreläsning i Ljud och Vibrationer:

Enligt Hälsomyndigheten bör man maximalt vistas 8 timmar i lokaler med ljudvolymer på över 80 dBA.
Enligt Socialstyrelsen så får ljudvolymen på krogar, klubbar och konserter maximalt vara 110 dBA.
Eftersom en fördubbling i ljudintensitet (en ökning med 3 dBA) ger en halvering av exponeringstiden, så ger det att man maximalt bör vistas 2 minuter i en normal klubbmiljö innan hörseln riskerar att ta skada…

Då ska man hinna in, hänga av sig kläderna, stå i kö till baren, beställa en öl, flirta lite, dricka upp ölen, träffa en gammal kompis från grundskolan, inse att man har flirtat med hans flickvän, hämta ut sin jacka och gå hem… allt på två minuter…

Detta vet de som har läst på ordentligt, och det är därför som studenter är så bra på att häva öl!

Modifierande faktorer

onsdag, september 30th, 2009

Så här kan man utrycka sig i vetenskapliga rapporter:

Chefen kommer förbi och visar sin uppskattning cirka en gång i veckan och han lyssnar normalt på hälften av personalen när det gäller beslut som omfattar arbetsplatsen. Om det någon gång är så att en arbetsuppgift eller arbetssituation visar sig vara alltför svårbemästrad av någon anledning så finns det möjlighet att får hjälp av närmaste chef.

Frågan är bara om det är Roffe eller Nisse chefen lyssnar på?

Jag tar den på kroken men ger på RAKEN!

söndag, september 13th, 2009

VA?! sen när har det ingått värsta IQ-testen på alla dramaövningar?? inte minns jag att det var så svårt i fjol!

”jag tar den på raken, men ger den krok…förlåt raken, nä-he, var det kroken ialla fall, ok-på RAKEN! (?)”

dumma, dumma  galge…!  Jag fattade typ SISTvad som var grejen 😛 och låt mig inte ens börja på ”stå-hoppa-sitt-leken” : ”stå när jag säger stå, hoppa när jag knäpper och sitt på hopp… VÄNTA!! när skulle man sitta? på klappen  va? vaddå nej…??”

ha ha ha… tur man blir ingenjör 😉