Archive for mars 19th, 2009

Välkommen, Bienvenue, Welcome

torsdag, mars 19th, 2009

När jag som fjortis satte mig på ett plan med min bästis till England via Paris på språkresa 1998 visste jag inte vad som väntade. Efter fotbolls WM-hysteri i Paris med allt från fest på gatan och trevliga inviter till picknick och party med unga fransoser tog vi oss med buss under tunneln och över till England. Till vår änglalika ”mamma” Angela. In genom grinden. Där ligger en katt och kräks på stenplattorna. ”Hej på dig, lille katt!”. In i huset. Där finns 5 personer utöver vår mamma. ”Hej folkmassa!”. Ingen presenterade sig. Vi blev uppledda till vårt rum. Väl där packar vi upp och försöker lista ut vilka i folkmassan som tillhör familjen och vilka som bara är gäster. Mitt under denna analyseringslek hör vi ett bankande och skrapande. Helt plötsligt ser vi ett ansikte utanför vårt fönster. ”Hej på dig, du klättrande huvud!”. Förskräckta undrar vi var sjutton vi kommit..

Jag väljer nu att inte spy, klättra uppför en husvägg eller chockera nyanlända utlänningar, utan jag väljer helt enkelt att skriva mitt hej på detta vis:
Hej!

// Jenny

Historien om ”Den”…

torsdag, mars 19th, 2009

…eller konsten att helt gå in i sin roll.

Änglar är heliga varelser, för det mesta porträtterade med onaturligt vackra mänskliga drag och snövita vingar, som inspirerar stora tänkare, leder mäktiga arméer och skyddar mänskligheten mot ondska.

Ängeln Michel(le) var inget av det här. Ungefär det enda han/hon/den/det hade gemensamt med de himmelska varelserna av pur energi och styrka var den karakteristiska könlösheten.

Hens kinder var lite för röda, det gyllene hårsvallet lite för mycket pudelrock och ett vingspann på 15 cm skrämmer tyvärr inga demoner. Med en vit kaftan och en underlig kleptomani var han snarare en börda för sitt lag än en given ledare.

Hen började som en ganska intetsägande karaktär i början av arbetet med Jeanne d’Arc 2008. Nästan barnsligt upprymd hade han alltid ett leende på lager och verkade mer som en pårökt kollofröken än en lysande ledare. Detta förändrades rätt fort då vi insåg att hen blev för slätstruken…

Därefter följde en lång tid av tumult när den unga Ängeln försökte hitta sig själv, och vi ska inte gå in närmare på de hemskheter hen gick igenom i det som vi människor kallar för tonåren.

Men även i slutet på den längsta tunneln finns det ljus (så länge det inte handlar om en tunnelbana) och med en vecka kvar till premiär så släppte Ängelns personlighet. Efter att ha kollat igenom Pirates of the Carribean insåg hen att det var så hen ville vara när han blev stor: som Captain Jack Sparrow.

Under vakande ögon hårdtränades hen i att gå som på lina i korta snabba ruscher och med viftande armar, peka med spända fingrar samt att stå med den lätt vinglande stilen som kommer av ett helt liv som fyllo på en gungande båt, och var snart redo att ställa sig i rampljuset.

Allting har dock ett pris. Några veckor senare stod jag i baren på ett välkänt uteställe i staden, med kvällens första öl i handen och pratade med en vän. I den stund då jag kommer på mig själv med att gunga lite lätt på stället, pekandes på min konversationspartner med högra handens spretande fingrar och med den vänstra viftandes bort ett numera icke existerande blont hårsvall, inser jag också att jag har inte bara en, utan upp emot fyra nya skedar i min kökslåda från olika delar av skolan.

Ett leende började leka på mina läppar… Jag ÄR den som är Den…

//Kekke, fd. Himmelsk Androgyn Serafim

Hälsningsfrasen Tjabba!

torsdag, mars 19th, 2009

Kommer ni ihåg Tjabba!? Vanligt förekommande som ett nonchalant hej! på den gamla goda tiden. Tjabba! ordet som gav upphov till den praktiska ba-ändelsen. Det vill säga viba, duba och honba:s urmoder. Jag har på senare tid varit alldeles övertygad att detta underbara ord, som för övrigt härstammar från det käcka ordet käbbla (som i och för sig har en helt annan betydelse), var utrotat och bortglömt för all framtid, men…

Klockan var 07:30. Platsen var Oljekonsumenternas mack i hockeyhysterins högborg Skellefteå. Ärendet var en smörgås och en flaska Coca Cola, det vissa kallar frukost. Bakom kassaapparaten står det en förtjusande ung kvinna. Som vanligt blir man lite nervös, när man möts av ett leende så där tidigt på morgonen. -Hej! säger jag aningen försynt, medan jag fipplar i fickan efter min breda läderplånka. Hennes svar låter inte vänta på sig…

-Tjabba!

Mäkta förvånad börjar jag undra vart jag hamnat, Stjärnstigen 28 i Malmberget, år 1989? Nä, vi snackar liksom nutid, vi snackar Schtaan med stort S, OK!? Jag tänkte givetvis fria på plats, men tyvärr hade jag en deadline att passa…

…och med det vill jag passa på att säga –Tjabba!

// Valle

Hej världen!

torsdag, mars 19th, 2009

Jag skulle ha blivit astronom.

Alla vet ju att det inte finns något finare än att vara forskare, och astronomi är den absolut enklaste grenen man kan välja om man vill syssla med forskning i någon form. Tror ni mig inte? Lyssna här:

Först har man en samling teorier om hur universum funkar. Sen, när man tar sig en titt i ett teleskop, upptäcker man att alla jobbiga stjärnor och planeter inte beter sig som dom borde. Då uppfinner man något som man kallar för ”mörk materia”. Och om man antar att det finns en massa mörk materia därute stämmer teorierna plötsligt mycket bättre. Visst, den syns visserligen inte, men den måste finnas. För om den inte fanns skulle det ju vara något fel på teorierna, och det vore ju otänkbart!

Lite senare upptäcker man att universum fortfarande inte beter sig som man vill, trots att det var just det problemet som den mörka materian skulle lösa. Dags för självrannsakan? Dags för en liten översyn av teorierna? Nej, istället tar man fram trumfkortet ”mörk energi” ur rockärmen. Precis som mörk materia kan vi inte observera den, men den finns i massor – det är säkert! Och så stämmer äntligen kartan med verkligheten och allt är frid och fröjd hos astronomerna.

I andra områden skulle man ha fått en s.k. fot i baken om man försökte sig på något sådant, men i astronomin blir man istället publicerad och berömd. Vad är det egentligen för fel på astronomin? MAN KAN INTE HITTA PÅ EN MASSA ”MÖRKA” SAKER BARA FÖR ATT MAN KÄNNER FÖR DET!

Nåja, jag ska försöka att inte vara så bitter. Trots att jag inte har det så lätt som astronomerna har jag ändå ett rätt så bra liv. Jag har ju faktiskt en miljon på banken. En mörk miljon visserligen, men i alla fall.

//Tomas

It all started with…

torsdag, mars 19th, 2009

2009-02-12 18:50
Valles Spexblogg:
Tomas sitter nu och arrar låtjäveln och jag ligger på golvet.
Livet är ett helvete:D

2009-02-12 18:53
Tomas Spexblogg:
Jag sitter och arrar låtjäveln och Valle klagar bara på att det inte blir rock’n’roll.
Livet är ett helvete:P

2009-02-12 18:55
Kekkes Spexblogg:
Har precis fått textjäveln och ska ner och se ensemblen spela upp första akten.
Det kommer dom göra jättebra. Livet är ett helvete;)

2009-03-19 13:05
Jennys spexblogg:
Försöker att få till headerjäveln medan Johan suckar åt mitt dåliga humör.
Livet är ett helvete:)

Ett embryo var fött…

Dagar gick och planer smeds. Så en dag, var det äntligen dags för födelsedag. Det var en söndag, en söndag som gick i kardemummakakans tecken. Trots den ihärdiga kardemummadoften kunde man känna en förväntan i luften. Vi tittade på varandra, log i samförstånd och reste oss upp. Vi visste att tiden var inne, det var dags att spotta sig i näven börja kämpa. Kämpa för att göra vår oroliga värld lite roligare.

Men hur skulle vi kunna åstadkomma detta? Hur skulle vi förhindra att vår storslagna vision bara blev ett luftslott?

Det visade sig att svaret fanns under näsan på oss…

Go Spexblogg!

Ni skall känna er varmt välkomna att förkovra er i vår enkla vardag, ni skall känna er varmt välkomna att säga vad ni tycker om vår enkla vardag, och vi hoppas innerligt att ni gör detta.

Med de vänligaste hälsningar man kan tänka sig

// Han, Han, Hon och Den