Archive for april 11th, 2009

Kommatroll i drakskepp…

lördag, april 11th, 2009

I en inte helt okänd manskör på Luleås Tekniska Universitet har det länge funderats över en textrad i den folkkära melodin ”Svensk punschsång”

//: Kommatroll i drakskepp östanfrån, för att ge oss annan sprit sånt hån://

Vad är då egentligen ett Kommatroll?

Enligt Wikipedia, som vi alla vet är källan till all väsentlig kunskap, är troll ett samlingsnamn på människolika varelser i nordisk folktro och fornnordisk mytologi. Troll kan variera högst avsevärt både i storlek, utseende och lynne. Ibland sägs trollen vara mycket lika människor och ibland totalt väsenskilda.

Troll praktiserar även hamnskifte, anses vara snuskigt rika (samt snuskigt snåla) och är ökända för den dåliga vana att röva bort kvinnor och byta bort barn.

Då börjar man genast fundera på flera saker. Om Kommatrollen nu skulle vara snåla, varför ger dom då bort sprit till stackars svenskar som inte ens vill ha den, och varför är dom i drakskepp när dom lika gärna skulle kunna förvandla sig till en anka och simma över från österlandet. Och vilket är detta östanfrån-land som textförfattaren pratar om? Alla som har sett finska Lordi, eller de Ryska kulstöterskorna i OS kan i och för sig inte säga något annat än att det kan finnas en koppling, men varför skulle dessa resa till kalla Sverige?

Frågorna är många och undersökningarna går vidare. Personligen tror jag att Kommatrollen är de är ansvariga för strump-ätandet i tvättmaskiner och torktumlare världen över, vilket har gjort mig övertygad om att dessa vitvaror behöver utrustas med fullständiga försvarssystem.

Mer laser åt Bosch!

Kommatroll?