Archive for juli, 2009

Living next door to häktet

söndag, juli 26th, 2009

När man bor granne med häktet på Porsön kan man, om man har tur, få lite gratisunderhållning på kvällen. Polishelikoptern flög på låg höjd fram och tillbaka över häktet och dess omgivningar, och i skogsbrynet såg jag en hundpatrull.

Men vad var anledningen? Var det någon som rymt från häktet? Eller kanske… något? Som var ute efter blod? Eftersom tidningarna inte skrev något om vad som hänt måste sanningen uppenbarligen vara alltför hemsk för allmänheten.

En polishelikopterDen ovan nämnda helikoptern

På vestfronten intet nytt!

lördag, juli 18th, 2009

…om man bortser ifrån att just, alltså nu i helgen, så nu gästar A&A blogg crew. Mer information will follow.

Veckans pryl v. 28

söndag, juli 12th, 2009

Saknar du också Luleås vita vintrar såhär på solsemestern?
Är du också trött på sand i badbyxorna och längtar efter snö i skorna?
Har du också upptäckt att snowboarden inte alls fungerar lika bra på asfalt?

Då är veckans pryl någonting för dig!

CoolStuff.se presenterar:

Supersnö!

Häll bara pulvret i vatten och se det expandera 100 gånger och bli till gnistrande snö som håller i veckor. Går att återanvända, kräver ingen tillförd kyla och ger växthuseffekten den där välförtjänta sparken i baken som den förtjänar!

Direktören avslöjar allt!

fredag, juli 10th, 2009

Som Spexbloggen tidigare kunnat berätta är det Sandra Berg som fått äran att som direktör skapa 2010 års Lulespex. Nu när Sandra börjat bli varm i kläderna tyckte vi att det var dags för en ingående intervju, och här är resultatet:

Sandra BergDirektören herself!

När jag var liten ville jag bli:

När jag var riktigt liten så ville jag bli Clown. Sen skolade jag om till
Civilingenjör i Teknisk Design…

Första spexet jag såg var:

År 2005 såg jag Lulespexet Shogun som mitt nollespex.

Om jag vore en maträtt skulle jag vara:

Tapas, för då kan man plocka av det man tycker är godast!
Och för att mat från medelhavet är gött.

Anta att hela dekorgruppen plötsligt deserterar en månad innan premiären. Vad gör du då?

Med vänster hand ringer jag alla jag känner och ber om hjälp. I höger hand tar jag en hammare, eftersom jag är högerhänt…

Vad är det bästa turnéknepet för att kunna sova på bussen?

Man gör av med jättemycket energi när man inte åker buss. Sen sjunger man spexsånger eller kollar på gamla spex tills man somnar.

Vad är det bästa icke Lulespex-spex som du sett?

Hmm, det måste nog vara uppsättningen Hannibal av Linköpings Studentspex på Spex-SM 2007.

Kan man kombinera studier med spex? Och i så fall hur?

Absolut. Se till att sitta i skolan hela dagarna och spexa på fritiden.
På transportsträckorna till och från skolan så går spex-linjen på telefonen het. Dessutom är det så roligt att hålla på med spex, så det brukar inte vara några problem!

Ditt spex kommer att bli det 20:e Lulespexet i ordningen. Blir det fest eller?

Självklart kommer det att firas lite extra med pompa och ståt.
Då vill vi ha med alla våra vänner, forna spexare, nutida spexare,
samarbetspartners och företag med på festen!

***

Spexbloggen tackar Sandra för att hon tog sig tid för intervjun, och speciellt för alla insidertips. Nu när du som läser det här vet hur man kan kombinera studier, spex, och sömn finns det inte längre något att skylla på. Gör det rätta och sök spexet!

The skylts

onsdag, juli 8th, 2009

Eftersom trycket är så stort på de roliga kinesiska skyltarna ger jag massan vad de vill ha… En till!

Denna bild är från en tunnelbana i Beijing. Undrar vad den betyder..?

Veckans insändare v.28

måndag, juli 6th, 2009

Så förlorades alltså Poltava!

I förra veckan var det 300 år sedan Karl XII:s armé förlorade slaget vid Poltava, något som uppmärksammades bl.a. här. Årets Lulespex handlade ju som bekant om Karl XII, därför tycker vi så klart att det är extra roligt att denna tidsepok åter verkar vara s.m.s. på tapeten och att detta i sin tur leder till större nyfikenhet kring vårt spex.

Även Grönköpings veckoblads läsekrets blev i det senaste numret uppmärksammat på detta 300-årsjubileum, genom ett inlägg från hr förre majoren vid Fältjägarecorpsen, Adolf von Peiland. Hr P. menar att Sverige skulle ha vunnit slaget, om det inte varit för en något lomhörd anfader till honom och en viss kula i foten. Detta avslöjande kan jag inte bara låta spexbloggens trogna läsare gå förbi, så här återges ett utdrag.

”I första halvlek gick dock allt väl. De svenske marscherade upp och formerade en ståtlig slaglinje. I centrum – färdig att gå först och utdela den avgörande stöten – stod Grönköpings Fältjägarecorps under sin stridslystne chef, hr friherren och generalmajoren Gottlob von Peiland. Och i detta avgörande ögonblicket utdelade så hr Hjältekonungen – med matt stämma å gr. av sårfebern – sin order till Grönköpingsmannarna: ”Gån å, I tappre bussar!” Sorgligt nog hörde min hr anfader fel och uppfattade Majestätets order som: ”Gån ej, tagen bussen!” Van att lyda order beordrade därför hr Corpschefen von P. avmarsch till närmaste busstation, där hela förbandet ställdes upp i väntan å den hästanspända busen till Poltava. Dock måtte turen ha varit inställd, ty någon bus kom aldrig, och medan de tappra Grönköpingsbussarna stodo och väntade med fot för gevär, och centerpartiet av linjen således var vakant, förlorades hela fältslaget. Ja, se där, hur otydligt tal kan ändra världshistoriens förlopp. Hade Hans Maj:t talat ur skägget, skulle Poltava helt visst ha blivit en lysande seger för de svenske; då skulle vi fortfarande ha varit en stormakt med Finland i behåll och Estland och Lettland som provinser, liksom Svenska Pommern m.m.

Även för min egen ätt blev Poltava ett Waterloo. Så snart han tillfrisknat från sin kula i foten, skyllde näml. Hans Maj:t ifrån sig och anklagade hr Gottlob von P. och hela Fältjägarecorpsen för v.m.k. bondpermis. Och inte blev det bättre, när min hr anfader ilsknade till – vi Peilandar utmärkas nämligen, utöver lomhördhet, av hetsigt humör – och åpekade det klemiga i att inte bättre tåla en enkel fotskada. ”Bättre en kula i foten än hål i huvudet”, skall då den förargade hr Kon. Carl XII ha genmält, f.ö. ovetande om att han med tiden skulle drabbas av jämväl den senare kalamiteten.”

Fotnot: s.m.s = som man säger, v.m.k. = vad man kallar.

// Robert Lundkvist

Veckans pryl v. 27

söndag, juli 5th, 2009

Har du någonsin varit ute i skogen för att grilla, men ser inte grillpinnarna för alla träd?
Vill du också vara musketör för en dag?
Ser du awesome ut i svart Zorro-mask?

Då är veckans pryl något för dig!

CoolStuff.se presenterar:

BBQ Sword


Sedan urminnes tider har vi människor gjort skillnader på kniv och kniv. Den ena dödar vi maten med, den andra äter vi maten med. Vi är inte riktigt vid ett jämställande av dessa än, men BBQ Sword är en bra bit på vägen. Tälj din pinne i all ära, men det här är ett sätt att äta med stil!
Värjan är 49 cm lång, och hantaget skyddar effektivt din tidstypiska vita kråsskjorta mot biprodukter från tillagningen. Levereras tillsammans med en stilfull svart mask.

När du vill äta korv med stil.