Archive for november, 2009

Tomas talesätt, avsnitt 2

onsdag, november 18th, 2009

Kanelbulle!Nu känner i alla fall jag för en kanelbulle.

Ferhad Omer tar över kaféet Kaffestugan i Arvidsjaur, och till Piteå-tidningen säger han att ”jag kommer att fortsätta i samma anda och med samma utbud som de förra ägarna”. Och jag tror att det är ett smart drag av en konditor att hålla sig till det gamla och beprövade. Eller, som man ockå säger:

Bullbakare, bliv vid din jäst.

Navelskåderi

torsdag, november 12th, 2009

Tack vare en massa internetmagi kan vi på Spexbloggen se hur många som besöker oss, var de kommer från, vad de röstade på i senaste kyrkovalet, samt mycket annan intressant information.

Planerna för världsherraväldeKarta över var några av våra besökare kommer ifrån. Vi har, som ni kan se, redan erövrat Brasilien. Nästa mål: Bolivia.

Till exempel kan vi se att många av våra besökare kommer till oss via diverse sökmotorer. Och då frågar man sig förstås vad dessa personer är ute efter. Med andra ord, vad använder de för sökord? Här kommer ett urval av sökorden som har lett vilsna surfare till oss, samt mina personliga reflektioner om hur bra vår blogg svarade mot just dessa personers behov.

  • Svininfluensan – det vanligaste sökordet. Och tja, inlägget inkluderade ju faktiskt en länk till krisinformation.se.
  • Ordvitsar – say no more! Vi har den kanske främsta samlingen ordvitsar utanför Göteborg.
  • Turkosa prydnadsdjur – jo, faktiskt. Och jag är övertygad om att den som sökte på det hamnade rätt. Testa själv att söka på turkosa prydnadsdjur och se vad det första resultatet du får upp är. För du påstår väl inte att Google skulle ljuga?
  • Otaliga varianter på ”Om du var ett hav” – jo, Jennys inlägg har gett oss mycket trafik[1]. Men eftersom det kan uppfattas som lite oärligt att lura hit folk som söker på låttitlar/texter är det kanske något vi ska avhålla oss från i fortsättningen. Jag menar, Imagine om vi höll på så. De som kom till oss från Google skulle säga Here we are now, entertain us, men när de upptäckt att de blev lurade skulle de snarare reagera med ett I can’t get no satisfaction. Nej, ingen vill ju att det ska kännas som man är Stuck in a moment you can’t get out of.

[1] Och jag fick vara påskhare!

Farao Texeps

måndag, november 9th, 2009

Farao TexepsEn av de få kvarvarande statyerna av Farao Texeps

Även känd som ”Texeps Förgöraren”. Regerade från 1351 f.kr. till sin död 1347 f.kr., då han efterträddes av Tutankhamun. Idag mest känd för sin obeskrivliga grymhet, för att ha myntat uttrycket ”en sandstorm gör ingen sommar”, och för att ha inspirerat vissa band med ett överflöd av självförtroende.

*shhhhh…!*

söndag, november 8th, 2009

nu händer det grejer… men bara i smyg… det smygs en hel del i lulespexet… mycket hemlisar… ingen får veta… bara de som är insatta får veta… knappt det… största hemlisen just nu…ryktet går att ensemblen är utplockad…(!) vilka nu det kan vara… det vet de knappt själva… allt är så hemligt så hemligt… men det ger inget att fråga nå´n… ingen vet… allt är ju en hemlis! I know nothing!

Observationer om ljud

fredag, november 6th, 2009

Exempel under föreläsning i Ljud och Vibrationer:

Enligt Hälsomyndigheten bör man maximalt vistas 8 timmar i lokaler med ljudvolymer på över 80 dBA.
Enligt Socialstyrelsen så får ljudvolymen på krogar, klubbar och konserter maximalt vara 110 dBA.
Eftersom en fördubbling i ljudintensitet (en ökning med 3 dBA) ger en halvering av exponeringstiden, så ger det att man maximalt bör vistas 2 minuter i en normal klubbmiljö innan hörseln riskerar att ta skada…

Då ska man hinna in, hänga av sig kläderna, stå i kö till baren, beställa en öl, flirta lite, dricka upp ölen, träffa en gammal kompis från grundskolan, inse att man har flirtat med hans flickvän, hämta ut sin jacka och gå hem… allt på två minuter…

Detta vet de som har läst på ordentligt, och det är därför som studenter är så bra på att häva öl!

Visdomsord

måndag, november 2nd, 2009

Efter att Luleå tekniska universitets kanske bästa manskör Snapsakademien hade repeterat en hel dag var det framåt kvällen dags för den traditionsenliga middagen. Att vissa av sångarna natten innan hade prioriterat bort oviktiga saker såsom sömn märkte knappast, då samtalen bara blev mer och mer insiktsfulla ju längre kvällen led. Men höjdpunkten nåddes kanske då en icke namngiven manskörsmedlem fällde de bevingade orden:

-Leonardo da Vinci sovde bara fyra timmar var fjärde timme!

Och sen behövde det inte sägas något mer.