Archive for december, 2009

En årskrönika

torsdag, december 31st, 2009

Så här på årets sista dag passar det bra att se tillbaka på spexåret 2009, och det absolut spexigaste jag upplevde under året inträffade den 28 april, under spexturnén. Vi hade ätit en god middag uppe i Kaknästornet, och njutit av utsikten. På väg ut passerade vi genom souvenirbutiken, där Jenny upptäckte ett gäng älgbrölsburkar.

Vad är en älgbrölsburk, undrar ni? Det är helt enkelt en burk som låter om man vänder den upp och ner, ett läte som med viss fantasi kan liknas vid ett älgbröl. (Som tur är har burkarna prytts med bilder på älgar för att hjälpa de som saknar fantasi.) Vi insåg omedelbart att DET HÄR ÄR JU HUR SPEXIGT SOM HELST! Och om man vände på flera burkar samtidigt blev brölet ännu kraftigare, och allt blev ännu roligare.

Erik, jag, och JennyBRÖÖL! Hö hö hö. BRÖÖL! Hö hö hö.

Och ju mer burkarna brölade, desto roligare och spexigare blev det… ända tills expeditens tålamod till slut tog slut och han lät meddela oss att ”NU FÅR NI VÄL ÄNDÅ GE ER!” Då han uppenbarligen menade allvar lämnade vi snabbt butiken och äntrade turnébussen. Men vi kommer alltid att minnas älgbrölsburkarna.

(Bild: David, PR Karl XII)

Trummis försvunnen

måndag, december 28th, 2009

Chachatcha, inlevelsefull trumslagare i succébandet Texeps, som i början av månaden gjorde en bejublad konsert i Bunkern, har inte setts till i Luleå sedan några dagar.

Texeps utan trummisTexeps utan trummis

Det var när succégruppen skulle träffas före jul som han inte dök upp. Enligt källor kring bandet ska han under den senaste tiden ha uppträtt nervöst och stressat och bandet ska ha uttryckt oro för sin trummis hälsa och välbefinnande.

En juldikt

torsdag, december 24th, 2009

Tomten!

När julen åter kommer
är tomtens ansvar stort
Han ska ge oss våra klappar
det måste göras fort!

Han vet om du varit hjälpsam
eller kanske egoist
Om man inte tänkt på andra
blir julen riktigt trist

Men om du hjälpt din nästa
och levt i harmoni
kan tomten till dig fixa
ett nytt Nintendo Wii!

Varenda bortglömd hjälte
en egen julklapp får
Man inser ganska enkelt:
den uppgiften är svår

Men tyck ej synd om tomten,
fäll inte någon tår
Han har trots allt semester
femtiotvå veckor per år!

Tror du det blir snö till jul?

tisdag, december 22nd, 2009

Skrivet av janne den 4 December, 2006 – 22:01

Lite om snöskottning…
En utvandrad stockholmares dagbok som flyttat till Norrland


9:dec
Vi vaknade upp till en underbar matta av kristallvit snö,som täckte varenda centimeter av landskapet.Vilken fantastisk syn! Finns det något vackrare ställe i hela världen ? Att flytta hit var det bästa jag någonsin gjort.Jag skottade första gången på flera år och kände mig som ung på nytt. Jag skottade både vår uppfart och trottoaren. I eftermiddags kom snöplogen och fyllde trotoaren med snö igen och blockerade uppfarten,så jag fick ta en vända till med snöskyffeln.Vilket underbart liv.
12:dec
Solen har smält all vår fina snö.Vilken besvikelse.Min granne säger att jag inte ska oroa mig, vi kommer absolut att få en vit jul.Ingen snö på julen skulle ju vara förskräckligt ! Bob säger att i slutet på vintern kommer vi att ha så mycket snö att jag aldrig vill se snö igen. Jag tror inte det är möjligt.Bob är en trevlig människa.Jag är glad att han är vår granne.
14:dec
Snö,underbara snö! Det kom 20 cm i natt.Temperaturen har sjunkit till -20. Kylan får allting att gnistra.Vinden gjorde mig lite kall,men jag värmde upp mig med att skotta uppfarten och trottoarerna. Detta är livet.Snöplogen kom tillbaka i eftermiddags och begravde allt i snö igen.Jag insåg inte att jag skulle behöva skotta så här mycket,men jag kommer verkligen i form på
det här viset.
15:dec
50 cm till. Sålde min van och köpte en fyrhjulsdriven bil istället.Köpte vinterdäck till frugans bil och två extra snöskyfflar. Frugan vill skaffa en vedspis utifall elektriciteten skulle sluta fungera men det tycker jag verkar löjligt.Vi bor ju faktiskt inte i Alaska.
16:dec
Snöstorm i morse.Föll omkull på isen på uppfarten när jag saltade.Ont som fan.Frugan skrattade i en timme…….Roligt.
17 :dec
Fortfarande långt under noll grader.Vägarna är för isiga för att man ska ta sig någonstans.Det var strömavbrott i fem timmar.Inget att göra utom att stirra på frugan och försöka att inte irritera henne.Vi skulle nog ha köpt en vedspis,men det erkänner jag inte för henne.Jag hatar när hon har rätt.Jag kan inte fatta att jag fryser ihjäl i mitt eget vardagsrum.
20:dec
Elektriciteten är tillbaka igen,men det kom 35 cm till av den där vita skiten i natt.Mer snöskottning.Det tog hela dagen.Snöplogen kom två gånger idag.Försökte hitta en grannunge som kunde skotta,men de var upptagna med att spela hockey sa dom.Jag tror de ljuger.Ringde till den enda järnaffären i trakten för att fråga efter en snöslunga,men de var slut.De kanske får hem fler i Mars.Jag tror de ljuger.Bob säger att jag måste skotta annars kommer kommunen att göra det och sedan skicka mig en räkning på jobbet.Jag
tror Bob ljuger också.
22:dec
Bob hade rätt om att det blir en vit jul.Det föll 32 cm till av vit jävla snö i natt och det är så inihelvete kallt att det antagligen inte kommer att smälta förrän i Augusti ! Det tog mig 45 minuter att klä på mig och gå ut och skotta i morse,sedan blev jag pissnödig.När jag klätt av mig,pissat och klätt på mig igen så var jag för trött för att skotta. Försökte hyra Bob att ta hand om snöröjningen resten av vintern han har ju plog på sin lastbil, men han säger att han inte har tid. Jag tror den jävla skitstöveln
ljuger.
23:dec
Bara 5 cm snö idag.Det är nollgradigt nu.Frugan ville att jag skulle juldekorera huset i morse. Är hon helt jävla slut eller ? Varför sa hon inte det för en månad sedan ? Hon säger att hon gjorde det men jag tror fan kärringjäveln ljuger
24:dec
15 cm.Snön har blivit så jävla hårt packad av snöplogen att jag bröt av skyffeljäveln. Tror jag fick en hjärtattack också. Om jag får tag på han som kör plogbilen så ska jag fanimej ta tag i pungen på han och dra han genom snön! Jag vet att det jävla psykot gömmer sig runt hörnet och väntar på att jag skottat färdigt,sen kommer han i 100 knyck och plogar igen allt. Tanten ville att vi skulle sjunga julsånger medans vi öppnade julklapparna men jag var upptagen med att spana efter plogbilen.
25:dec
God jul.50 cm till av förbannad jävla snö !!! Blev insnöad. Tanken på att skotta får mitt blod att koka. Gud vad jag hatar SNÖ !!! Plogbilsföraren stannade till idag och frågade hur läget va`, jag slog till den jäveln i huvudet med skyffeln.
26:dec
Fortfarande insnöad. Vad fan skulle jag flytta hit för, jävla håla!!! Och allt var HENNES ide`…. Hon går mig på nerverna….
28:dec
Fortfarande insnöad.Satmaran gör mig galen.
29:dec
25 cm till.Bob säger att jag måste skotta taket annars kan det rasa in.Jävla dumskalle,tror han att jag är helt sänkt eller ??
30:dec
Taket rasade in. Plogföraren har stämt mig på 1 miljon för att jag slog honom i huvudet och kärringen har åkt till sin mamma….
31:dec
Eldade upp hela jävla hushelvetet….ingen mer snöskottning här !!
8:jan
Jag mår så bra. Jag älskar de här små pillren de ger mig. Varför är jag fastbunden i sängen.

Identitets-stöld!!

tisdag, december 22nd, 2009

Inte för att jag inte håller med den sanna texten omTEXEPS spelning (som var Awesome!) men det var inte jag som skrev förra inlägget, hur gärna jag vill ta åt mig cred:en… spexbloggen kan tydligen välja vem av som skriver utan att valda bloggare är närvarande 😛  spännande… 🙂

Bunkern is burning by Texeps

måndag, december 21st, 2009

Många har undrat varför Spexbloggen inte skrivit något om Texeps premiärspelning. Betyder tystnaden att spelningen inte blev någon succé? Självklart inte! Anledningen till förseningen är helt enkelt att spexbloggens utsända reporter behövt samla sig för att kunna få ner sina tankar i något så när begriplig form. Här kommer äntligen berättelsen om söndagen den 6 december…

TexepsTexeps

För att inte totalt chocka publiken inledde Texeps spelningen utan gitarrist, och när även Sweet Sweeper Delux äntrade scenen (som för övrigt var för liten för såna här rockdemoner) började många skägg att brinna. Notorious Li ägde scenen, och påminde föredömligt ofta publiken om att det var just Texeps som stod på scenen och inga andra.

TexepsNotorious Li

Lokalen vibrerade i sina grundvalar av groovet från Sonic Bassbox, och bakom resten av bandet satsade Chachatcha på att slå sönder de delar av trumsetet som inte redan var sönderslagna. Sibirian Ice Drill, som skulle kunna ge självaste Jon Lord en lektion i hur man får en Hammond att glöda, bjöd publiken på killer pose efter killer pose. När man minst anade det svepte Sweet Sweeper in ett solo som tog publiken till Nirvana.

TexepsSweet Sweeper Delux, Sonic Bass Box, Siberian Ice Drill, Chachatcha

För att publiken inte skulle självantända tvingades Texeps ta en paus när drygt halva låtlistan var genomspelad, och vid det laget kan jag lova att det rök ur öronen på undertecknad. Mingel följde där det bjöds på ”Trocadero”, om ni förstår vad jag menar. Men inget kan stoppa ett band med flow, och snart var de fem uppe på scenen igen and ready to rock.

TexepsTexeps

Efter Texeps sista låtar bjussade de publiken på två kicking extranummer samt Notorious världsberömda stoltrick, och publiken var i fullkomlig extas! Det är ingen överdrift att säga att det gick hett till i Bunkern den kvällen, och alla brann verkligen av inlevelse. Texeps har talangen och attityden, forsätter de bara att vandra åt samma håll kan de snart jämföra sig med andra odödliga artister som Jimi Hendrix, John Lennon, och Elvis Presley. Frågan alla ställer sig efteråt är ”när är nästa spelning?” Ingen vet säkert, men jag hoppas innerligt att att det inte dröjer allt för länge.

Text: Spexbloggen
Bild: Rickard Sundström

Tha Gospel Truth

söndag, december 20th, 2009

En liten skara spexfolk gjorde igår en liten trevlig utstickare till Gammelstad där vi fick njuta av fartig och stämningsfull gospel! jajamensa, vid juletis ska man titta förbi kyrkan och varför inte passa på när det erbjuds skönsång och musik 🙂 fantastisk energi och ytterst medryckande i allt klappande.

Det glädjer mig också att man inte måste vara afroamerikan för att sjunga gospel på riktigt, bleka svenskar kan minsann också!! 😀 och vad många inte vet är att det är från Klöverträsk som de stora gospelstjärnorna kommer ifrån :p

(Kuriosa: Klöverträsk blev Årets by 2006 i Luleå kommun och även utsedd till Årets by i Norrbotten 2006 )

Likt en Hockeymatch var det dåligt med parkering nära ingången och nästan inga lediga stolar. småbarnen hade hörselkåpor i fina färger och stämningen var på topp. Dock uteblev rushen ut när föreställningen var slut för att hinna hämta bilen annan alla köer. ingen verkade heller gå 10 min innan slutet bara för att säkert få ut bilen smidigt. Det var helt enkelt mer värt att stanna lite till 🙂

ytterst trevligt, må jag säga!

Dagens inspirations-poster 13/12

söndag, december 13th, 2009

Planning

Much work remains to be done before we can announce our total failure to make any progress.

Dagens inspirations-poster 11/12

fredag, december 11th, 2009

Sanity

Minds are like parachutes. Just because you’ve lost yours doesn’t mean you can borrow mine.

Dagens inspirations-poster 9/12

onsdag, december 9th, 2009

Tradition

Just because you’ve always done it that way doesn’t mean it’s not incredibly stupid.

Dagens inspirations-poster 7/12

måndag, december 7th, 2009

Blogging

Never before have so many people with so little to say said so much to so few.

the TEXEPS concert -the event of the millennium

fredag, december 4th, 2009

One vision, one idea, gave birth to something amazing, something fantastic, something that’s not even possible to describe.

TEXEPS!

Five youngsters who have decided to rock the rainbow avenue all the way to the stars. They have suffered blood, sweat and tears and are now, finally, ready to take off. Be there and leave your footprints, since this is an event that will create a new norm for entertainment, an event that will echo for decades, this is the Event. The Bunker on Sunday, 7 pm, don’t miss it, out!

TEXEPS

TEAM——->BUILDING!!!

onsdag, december 2nd, 2009

Har DU hört berättelser från nya/gamla spexare om hur helgens teambuilding har varit? Har det varit övervägande positiva inslag? har ALLA verkat nöjda??

DET

ÄR

FEEEEEEEEEEEEEEEL!!! FEL FEL FEL…. Här kommer sanningen – den ocensurerade sanningen!

Teambuildarens loggbok. första dagen. 05.55

– det är mörkt.

Teambuildarens loggbok. första dagen. 18:32

-Det är fortfarande mörkt. Världen skakar.. kan befinna mig på en buss. det är mörkt. Känner mig som ett jagat djur i stressad miljö… finns det fler personer på bussen? jag känner av vissa livstecken.. kan vara min fantasi som spelar ett spratt.

Teambuildarens loggbok. första dagen. 19:00

-Vi släpps av mitt i ödemarken.. det luktar äggvatten.. Sa dem Satan? kan ha varit Sundom, men jag tror Satan. sure feels like it.. Bussen visade sig innehålla 57 (bittra?) själar som tvingas in i en barackliknande byggnad. vi tvingas ta oss skorna. Bland fångarna finns flera olka nationaliteter: där ibland fuskande Italienare, sluga ryssar och After8-tuggande britter. kan finnas fler… vi placeras i ett mörkt rum. de tvingar oss inta en brun dryck.. den doftar svagt av alkohol.. punsch, some would say. jag står emot så som jag kan, men jag är försvagad. jag och de andra förflyttas mellan varma och kalla miljöer. dimma infinner sig…

-so lonely…

Teambuildarens loggbok. andra dagen. (15 h i fångenskap)

-Flyglarmet ljuder. tidigt. Uppställning på gården för fysträning. Det talas om pepparkakor och lek, men allt jag förnimmar är ägg.. våra fångvakter roar sig med att släppa oss fria, bara för att fånga in oss igen. Ironin ligger tät som den avsaknande snön. De roar sig även genom att klä ut oss till djur. Förlorade min svans på kuppen. känner mig naken. Tyskarna förs bort. det blir en härlig soppa.

Teambuildarens loggbok. andra dagen.(20h 20min i fångenskap)

-vi tvingas tillverka våra egna dryckeskärl. materialet delas dock bara ut i ransoner som endast räcker till ett kaffemått. . mmm..kaffe.. jag kan fortfarnande minnas doften av STUK-kaffe. Crap, jag har slut kuponger.. hur det ska kunna hjälpa mig här är ett mysterium, men det är det enda som håller mig vid liv. Bråk utbryter mellan Italien och Norge.. de använder egentillverkade vapen.. ingen vacker syn. Alla blir straffade för bråkstakarnas beteende. vi lämnas ensamma och övergivna. vissa förs bort till den varma miljön.

Teambuildarens loggbok. andra dagen. (22 h i fångenskap)

-Halvkvävda ljud hörs från källaren. Boris min vän fördes bort vid ”frukost” och har inte setts till sen dess. han var en bra man. men vad ska jag säga till hans tama hamster; Vladimir. den lille krabaten måste vara utsvulten. jag minns inte när jag själv åt senast.

Teambuildarens loggbok. andra dagen. (26 h 43 min i fångenskap)

– har gått ner 14kg. allt är strikt ransonerat. förutom vattnet.. det är gratis.

Teambuildarens loggbok. andra dagen. (26 h 44min i fångenskap)

– vi får mat. den delas ut portionsvis. först en rätt. sen en till. sen en till. det ringer i mina öron. uppfattar en triangel i diset. det slutar inte ringa.. nåt om en piska. vi tvingas avslöja våra stadshemligheter på en stor scen. Finland verkar veta allt. men jag ska visa dem.. De tvingar oss att tömma våra plånböcker över något som kallas ”baren”. försöker hålla mig undan men den stora massan drar med mig. Dimman är oundviklig… har svaga minnen av de varma/kalla miljöerna.. allt är svart. I mina feberdrömmar hörs musik.. snapsvisor. jag sjunger med.

Teambuildarens loggbok. tredje dagen. (36 h 2 min i fångenskap)

– Mera flyglarm. dette ljud som vi sedan länge har lärt oss förknippa med ond bråd död. vissa av internerna återvände aldrig till sina sovplaster. de kommer att bli hämtade.. var är Boris? efter att ha levt i vår egen smut i tre dagar tvingas vi nu städa baracken. den varma miljön är nu nedstängd.. till och med helvetet tar ledigt på söndagar. tur.. för mig som slapp städa där.

Teambuildarens loggbok. tredje dagen. (40 h 67 min i fångenskap) 

– Ljuset. vi blir utfösta på gården. En lång man med glasögon säger att det är över. han ska ta mig hem.. på bussen återser jag min vän Boris. Han har klarat sig. Men alla som anlände följde inte med tillbaka. det saknas ansikten på bussen. men vi har ett par svarta byxor utan ägare. och en kortlek, som aldrig mer kommer lägga en patiens..

//svetlana sputiksson, överlevare

Positivt tänkande

onsdag, december 2nd, 2009

-Hjärtligt välkomna till mitt föredrag ”Positivt tänkande – Hjälp till självhjälp”, eller ”För att hitta din räddare behöver du bara titta i en spegel”. Innan vi börjar tänkte jag bara…

-Ursäkta, jag har en fråga?

-Självklart! Vad ville du fråga om?

-Ska verkligen golvet luta såhär?

-Vad heter du?

-John.

-John, nu fokuserar du på helt fel saker. Golvets lutning kan bara störa dig om du själv bestämt dig för att den kan störa dig. Förstår du?

-Men…

-Tack! Det jag hade tänkt säga innan ditt inhopp är att kraften att förändra er situation finns inom er. Det finns två sorters människor: de som kommer med ursäkter, och de som kommer med lösningar.

-Jag har också en fråga!

-Jaha?

-Säger man ”golv” på ett fartyg? Heter det inte däck?

-Lyssnade du inte på något av det jag sa? Hur ska det här hjälpa dig att hitta vägen till framgång?

-Men jag tror att däcket, eller golvet, eller vad det nu heter, bara lutar mer och mer.

-Ja, det började luta redan när vi gick på det där isberget.

Is. Berg.Det är inte isberget på bilden som har skrivit brevet.

-Fast sa de inte att det här skeppet är osänkbart?

-Men osänkbart och olutbart är väl inte samma sak?

-Nu räcker det! Från och med nu vill jag att ni slutar lyfta fram problem och istället börjar lyfta fram förslag till lösningar.

-Jag har en lösning: vi hoppar i livbåtarna!

-Men livbåtarna är redan överfulla!

-Det här är ett typexempel på det jag berättar om i min bok, ”Du blir aldrig en vinnare förrän du börjar tänka som en vinnare”. Tror ni kanske att till exempel Abraham Lincoln gnällde över att livbåtarna var fulla?! Han byggde sina egna livbåtar!

-Men alltså…

-Ja, men jag menar metaforiska livbåtar, okej?

-Men hur kan metaforiska livbåtar rädda oss från att drunkna i nollgradigt vatten?

-Det kan till och med vara under noll, eftersom det är saltvatten.

-Sant.

-Och Lincoln brydde sig inte om vattnets fryspunkt heller! Nu säger vi alla efter mig…

-Jag har också ett förslag till en lösning!

-Vaddå?

-Du kan få agera flythjälpmedel åt mig när vi sjunker.

-Nu tycker jag du är negativ.