Archive for januari, 2010

Livebloggning från en manussöndag

söndag, januari 31st, 2010

10.11

Kekke testar den officiella manusstämpeln. Får godkänt efter viss diskussion.

10.40

”Amanda stavas med typ två ’a'”.

10.58

”Ska vi ta det här seriöst, eller ska vi leka lite till?”

SkrattManus är roligt.

11.05

”Men när du säger ’okej’, menar du ’okej’ då?”

12.58

Manus inspekterar dekorgruppens Haddockfälla.

FällaDen gillrade fällan.

13.08

Manus sitter sönder en rullstol. Hoppsan.

14.15

Fika! Dagens absoluta höjdpunkt. Vi informerar uppsättningen om bloggens förträfflighet.

15.18

Haddockfällan har utlösts! Ingen misstänkt är gripen, men dekorgruppen har säkrat vissa spår.

Fälla 2CSI goes Porsön.

15.59

”Wo-o-o-o-o! Vi har skrivit manus!”

16.16

”Men va ****! ’Wanna tell doctor Wave what happened?'”

16.34

-Vad gör du?
-Jag vet inte, men nu dog den.

16.38

”Kan inte ’alla’ och ’kasta’ få rimma idag?”

16.50

-’Låda’, betyder det ’ja’ eller?
-Yes box!

16.51

”Bra att ni kan förklara för mig hur kidsen pratar.”

16.58

”Nu är det alldeles för… det var kul i mitt huvud i alla fall.”

17.03

Manus går hem.

Att göra ett SPEX

lördag, januari 30th, 2010

Spex ska byggas utav kärlek

Ja-a.. då är det söndag snart igen och då vankas det mer SPEX 😀 hurra hurra… men även på veckodagarna får man spexa – ALLTID- faktiskt, om man vill, men ensemblen träffas flitigt för att öva. och det är så trevliga tillställningar, alla är glada, ingen är arg.. aaaw..wunderschön! TILLS man inser att folk har glömt sitt manus!! Eller man har glömt öva!! Eller Joel och Amanda tittar på varandra i vild förtvivlan och säger ”Hur 17 ska vi lösa det hääääär??”  He he he, det är så ett riktigt spex ska byggas! Med vild förtvivlan, kärlek och en massa skillad tur 🙂

Karl XII:es största ögonblick enligt Mig

lördag, januari 30th, 2010

Man kan tycka att Karl XII är en avslutad epok, bara en massa minnen, ett exspex kort och gott, och visst är det så, för alla utom för två. Jag och vår numer håriga direktör har fortfarande uppgiften att säkerställa så att spexet gjort rätt för sig, på det ekonomiska planet. Troligtvis kan vi presentera resultatet med glada miner på vårmötet men inget är säkert än, ta ta ta taaaaah.

Karl XII var ett fantastiskt spex på alla ledder och bredder, och kul som sjutton hade vi, men det ögonblick som gjorde störst intryck på mig var när vi för tredje gången arrangerade den traditionella NolleP-auktionen, en auktion för historieböckerna.

På den ena sidan, en nolla, och på den andra sidan, en annan nolla. Båda med en dröm om att gå vackert klädd. Spexkonsulten och gammkadavret Johan Karlsson höll båda parterna i schack med sin rappa tratt. Stämningen verkligen osade siciliansk vendetta, kulaktus hade förnuftigt nog tagit skydd i Debbie, och alla förväntade sig den hårdaste av strider. Startskottet gick, 20, 30, 50, 100, 101, dom kände på varandra, 230, man kunde börja ana svetten, men än var det långt ifrån över. Glöd och passion, strid och hetta, hat, kärlek och mer hat. Johan ropade 300, salpetersyra i skavsår vad det började svida, men det var för sent för dem att ge upp, det fanns ingen morgondag. Tarzan mot Fantomen, öga mot öga med sinande tänder och en likaledes portmonnä, vems var det? ingen visste.

1:a, 2:a, 3:e, Boom! 371 och 50! På den ena sidan, en nolla, ovationerna saknade gräns, superlativ i plural! och på den andra sidan, en supernolla, en förlorare med stridens bittra eftersmak i munnen, vakuum. Mitt i detta virrvarr knyter jag näven, gör segertecken, dunkar Johan i ryggen, dunkar Johan i ryggen igen, vilken bedrift, cash in!

När alla inblandade samlat sig, det tog sitt tag vill jag lova, lät jag föreviga detta ögonblick, det största ögonblick en enkel ekonomiansvarig kan tänka sig.

Kombatanterna med beundrarskara

/Valle

Rim vi minns, del 1

torsdag, januari 28th, 2010

Som alla säkert känner till tillhör Lulespexet den så kallade Uppsalaskolan, det vill säga att våra manus skrivs helt på rim. Det ställer lite extra krav på manusförfattarna, eftersom ett dåligt rim kan sänka en hel föreställning totalt (eller i alla fall till viss del försämra en medelstor scen).

Men å andra sidan så kan ett snyggt rim få det att rycka i mungiporna på den bittraste spexveteran, och för att ge spexrimmen den uppskattning de förtjänar startar jag härmed artikelserien Rim vi minns!

Jakob och StanleyJournalisten Stanley med tillhörande brorson.

Jag hoppas folk ursäktar om jag inleder med ett spex som jag själv var inblandad i, nämligen Jakten på Dr. Livingstone. Rimmet inträffar när bland andra byahövdingen Sekeletu och hans son Mamush är på väg till källan till en stor flod:

Mamush:
Jag har inte sett en enda krokodil än!
Pappa, är vi inte framme snart?

Sekeletu:
Jo, här är källan till Nilen!

Håll till godo! Nästa avsnitt i denna episka artikelserie dyker upp när man minst anar det.

Känslan efter Arbetshelg 1

måndag, januari 25th, 2010
Hammon och Matrin försöker klämma in en power nap

AAAAAAAAAAAAAAAAAAJ!!

jag har ont i vaderna!! Angelica sa att det fanns en riskr för det och jag bara ”nej nej, jag behöver inte stretcha vaderna så mycket, det var ju rumpmuskeln som gjorde ont..”
Idag kan jag inte riktigt gå 😛 men jag har hört att det är karakträrsdanande med smärta..
Flitigt har ensemblen kämpat till sitt yttersta denna första arbetshelg, 6 timmar både lördag och söndag men 2h dans, 2h sång, och 2h scen…
humöret var alltid på topp men tröttheten kom över oss alla helt oväntat efter söndagsfikat, akut Paltkoma eller onda vader var nog orsaken till ytterst beskrivande bilden…
Men Frukta Icke! vi har ju just börjat och snart har även vi fått upp flåset och då ska ni få se på energi 🙂

Göteborgshumor

fredag, januari 22nd, 2010

Det snöar i både söder och norr. Man kan säga att snö är ett vitt begrepp.

Dagens Tips!

torsdag, januari 21st, 2010
Ha ha ha… klockrent, denna blev en hit under tentaröj 😀 eller ska jag säga tenta(t)röj(a)…?

Texeps hemliga trummisplaner avslöjade

torsdag, januari 21st, 2010

Fansen är mycket intresserade av nyheter om sina favoriter Texeps just nu, något som vi märker utav alla de mejl som väller in till redaktionen för närvarande, och Spexbloggen gör vad den kan för att stilla det ständiga behovet av uppdateringar kring bandets framtid. Många har undrat över vad Sonic Bassbox egentligen menade när han sa att bandet hade hittat en ersättare till Chachatcha, och vi tog nyligen upp den frågan med honom.

Vad menade du egentligen när du sa att bandet hade hittat en ersättare till Chachatcha?

-Vi hade länge haft ögon och öron öppna för olika alternativ. Några kandidater var bättre och andra var sämre. Till slut föll vi för en Ferguson TEA 20 av 1947 års modell.

Eh… en traktor?

-Ja, precis. Den visade sig efter flertalet tester vara otroligt taktfast, dessutom kunde jag som basist lätt justera hastigheten med en specialbyggd takt-pedal kopplad till gasreglaget på traktorn. Jag har alltid velat kunna bestämma hur fort vi ska spela. Chachatcha räknade alltid in endera för snabbt eller så för långsamt för mitt tycke och smak.

Men allt var inte guld och gröna skogar med TEA 20, uppger Sonic Bassbox.

-En liten baksida med den nye trummisen var att han har ställde krav på att bandet skulle byta replokal från de varma katakomberna under F-huset på LTU till en oisolerad lada utanför stan. Övriga bandmedlemmars instrument är lite känsliga för de extrema temperaturer som råder ute under vinterhalvåret, det är lätt att de tappar stämningen och så. Vi fick därför hyra in de byggfläktar som Robert Wells använder för att hålla sin stråksektion varm under de svenska sommarturnéerna. Ett annat problem var att bensin inte direkt är gratis, om man säger så.

Var alltså rekryteringen av TEA 20 en stor flopp?

-Jag säger inte att den här rekryteringen var ett misslyckande, vi har lärt oss enormt mycket, men vi har också insett att rent ekonomiskt och arbetsmiljömässigt kan det vara en idé att prioritera trummisar som inte drivs av en fyrcylindrig motor. Dessutom finns det fördelar med att slippa repa med tumhandskar på händerna.

Chachatcha har inte gått att nå för en kommentar på dessa nya avslöjanden.

Chachatcha i skiddrama – öppnar för återförening

måndag, januari 18th, 2010

Historien om den förre Texepstrummisen Chachatchas skidsatsning har tagit en dramatisk vändning. I ett försök att få lite tävlingserfarenhet innan Vancouver ställde han igår upp i Norrfjärdens IF:s klubbmästerskap, och eftersom Chachatcha var enda tävlande i sin klass var förhoppningarna om en topplacering stora. Men när minuterna tickade vidare utan att Chachatcha dök upp på upploppet insåg alla att något måste ha hänt, och en snabbt organiserad räddningspatrull gav sig ut på jakt efter det svenska OS-hoppet.

Chachatcha återfanns helt utslagen i en snödriva cirka 500 meter från starten, och det enda han flämtade fram till sina räddare var att ”den där jäkla Mühlegg måste ha varit dopad”. Det är oklart vad han menar, då Mühlegg inte ställde upp i klubbmästerskapet. Några timmar efter loppet har Chachatcha hämtat andan, och hunnit fundera lite mer på sin skidsatsning.

Mühlägg

-Jag säger inte att den här OS-satsningen var ett misslyckande, jag har lärt mig enormt mycket, men jag har insett att det vore ännu bättre att satsa på Sotji 2014 istället. Med facit i hand var någon månads träning kanske lite knappt tilltaget för att komma upp i internationell toppklass.

Vad gäller Texeps hade Chachatcha ett överraskande besked:

Alltså, jag slutade ju aldrig i bandet, det här var mer en timeout. Och i och med allt det här så finns det ju möjlighet att gå tillbaka till Texeps, jag vet att mina fans har saknat mig. Men jag kommer aldrig att spela schlager igen! …om inte de andra verkligen insisterar.

Siberian Ice Drill, keyboardist i Texeps, stänger inte helt dörren för en återförening:

Nej, han är ju billig i drift i alla fall, håller med sina egna trumpinnar och så. Sen måste jag säga att ersättaren som Sonic Bassbox fixade inte riktigt motsvarade mina förväntningar.

Lulespexet 2009: Karl XII – Bakom kulisserna

torsdag, januari 14th, 2010


Har du också undrat hur det såg ut bakom Karl XII? Eller bara nyfiken Lulespexet förbereder inför en förställning?
Tack till Axel Hordnes för produktionen!

//Redaktören

Rapport från arbetslivet i världen utanför

onsdag, januari 13th, 2010

… redan första dagen på jobbet kommer det jag väntat med spänning på – – – Göteborgshumorn

På ett möte med all personal där man precis diskuterat knivar i träslöjden och tagit diverse beslut läggs detta ämne till handlingarna med följande pun(s)ch line: ”Nu lämna vi denna kniviga fråga”

Höhöhö!… Ett humoristiskt inslag som numera är vardagsmat

Hälsningar: Utrikeskorren

SPEX-Abstinens

onsdag, januari 13th, 2010

jag är så spex-sugen att det gör ooooooooooont!! 

 tenta-p är nog jobbig som den är (tenta på fredag först..:S) och tar aldrig slut, därför sätter jag mig ibland med min kalender och ser på alla fantastiska spex-träffas som är så fint inplanerade  i min framtid och jag längtar jättejättejättejättemycket!!

spexellent! 🙂

Dagens inspirations-poster 10/1

söndag, januari 10th, 2010

Leadership

All it takes is someone who follows.

Chachatcha efter snöpremiären – ”Det känns bra”

lördag, januari 9th, 2010

Den tidigare trumslagaren i popensemblen Texeps, Chachatcha, låter meddela att han nu har haft snöpremiär. Spexbloggen ville så klart ta pulsen på honom.

Hur känns det?

”Nää, det det kändes väl bra, det tycker jag nog. Om jag ska säga nåt positivt, så är det ju att det finns stor förbättringspotential. Rent mentalt så var jag där, men kroppen hängde väl inte riktigt med just idag då.”

Har du hunnit börja med kolhydratladdningen än?

”Nja, fast än så länge så har pastan mest bestått av spaghetti i armarna. Och då ingen seg och spänstig al dente, utan snarare överkokt och vattnig ”al skolmatbespisning”, avslutar den alltid lika muntre Chachatcha över en knastrig telefonlinje.

Chachatcha kommer enligt uppgift att förstärka det svenska landslaget i längdskidor vid OS i Vancouver i vinter. Spexbloggen kommer självklart att följa utvecklingen framöver.

Chachatcha

Dagens inspirations-poster 8/1

fredag, januari 8th, 2010

Achievement

You can do anything you set your mind to when you have vision, determination, and an endless supply of expendable labor.

Är vi inte ihop längre?

fredag, januari 8th, 2010

I över tre år har jag haft ett förhållande med blodgivningsenheterna (eller BG, som jag kallar dem) här i Luleå, och allt har varit underbart. Efter varje träff har jag blivit bjuden på smörgås, och fått en liten present. Det är klart, på senare tid har presenten alltid varit en trisslott. Lite fantasilöst kanske, men jag klagar inte. Jag vet att man får acceptera varandras egenheter och små brister om ett förhållande ska funka.

En arm med en nål iMan får inte vara blödig.

Men när BG inte hörde av sig innan jul, som BG alltid brukar göra, blev jag lite orolig. Hade något förändrats? Och när jag läste i torsdagens tidning bekräftades mina misstankar – BG vill träffa någon ny! Betyder jag ingenting längre? Var jag inte ens värd ett ”vi kanske skulle ta en paus och träffa andra ett tag”? Jag funderar på om jag borde kontakta BG för att försöka rädda relationen, men jag tvekar. Man vill ju inte verka påflugen.

Bryter tystnaden

torsdag, januari 7th, 2010

Efter ett halvår i exil bryter nu utrikeskorrespondenten äntligen tystnaden.
Jag har under tiden som förflutit gått under täcket a.k.a. under cover för att infiltrera invånarna i ”Lilla London”. För att få en sådan avslappnad relation som möjligt med dem har min kilt fått ligga undangömd i en låda märkt ”piprensare”.  Jag vill nämligen inte påverka männskorna jag umgås med till att spexa till överdrivet för att verka gansta’ och vara mig till lags. Jag vill upptäcka hur de egentligen är..
För att ingen skulle kunna spåra mig tog jag mig från spexets högkvarterer ner till Lilla London via Örebro och till mitt nya jobb på mindre än två veckor. Min tillfälliga tillflyktsort var hos ett gammalt kadaver vars identitet får förbli i dunklet, men vi kan kalla honom John, Smith, Bad, Ryan, Mamush.

Efter dryga månaden hittar jag en lägenhet på en plats där bilbränder härjar i varje gathörn och man hör om på efterlyst. Efter två veckor där förflyttas jag till mitt nuvarande tillhåll. Ett litet kyffe utan ugn och värme med vita väggar.

Min betraktelser kommer att återges i kommande inlägg..

Glad att vara tillbaka och äntligen få delge allt jag upplevt här ute i stora vida världen.

Dagens inspirations-poster 6/1

onsdag, januari 6th, 2010

Simplicity

The simplest solutions are often the cleverest.
They are also usually wrong.

Chachatchas nya giv – längdskidstjärna!

onsdag, januari 6th, 2010

Multiperformanceartisten Chachatcha tar nu det så kallade bladet från munnen, för att sprida lite ljus över vad han har tänkt hitta på härnäst. ”Jag har beslutat att återuppta min icke ännu avslutade längdskidkarriär”, förklarar Chachatcha, som lade längdskidorna på den s.k. hyllan för några år sedan.

”Jag tackar för förfrågan från Svenska skidförbundet och satsar nu för fullt på att komma i form i tid till vinter-OS i Vancouver, där jag framförallt är tänkt att förstärka stafettlaget. Det kvarstår fortfarande mycket träning innan rätta formen har infunnit sig, det var ju trots allt flera år sedan som jag stod på ett par skidor. Men jag ser fram emot att kunna komma in i världscupen inom några veckor”, avslutar stjärnan, från hemlig ort, där han har valt att förlägga sin försäsongsträning.

Chachatcha

Spexbloggen ber om ursäkt för de suddiga bilderna som tagits på långt håll.

Dagens inspirations-poster 4/1

måndag, januari 4th, 2010

Success

Sometimes being full of hot air is all you really need.