Archive for februari, 2010

Bara k (nästan)

söndag, februari 28th, 2010

Rapport inifrån en manusgrupp, utan direkta kopplingar till verkligheten.

En kvartett karismatiska kamrater konstruerar konstiga konversationer.
Kreerar kompisarna kul, kvick kultur? Kan kvaliteten konfirmeras? Kontroll krävs.
Kvickt kommer krossande kommentar:
-Kasst! Konstaterar Kekke kallt.
Katastrof!
Carlssons konfidens kastas kull.
Konsekvenser:
kreativiteten kantrar, konflikten kulminerar, kvartetten kapitulerar: kaos!

Hemingway.Hemingway skrev aldrig ett studentspex. Vad jag vet.

Kommer kollektivet kollapsa?
Kommer kommersiella krav krascha kulturarbetet?
Kan kompisarna kanske korrigera kreationen?
Kamraterna koncentrerar krafterna.
Knapphändiga kritiken kasseras.
Kvartetten kreerar komfortabelt korrekt konversation.
Klar klasskillnad!

Spexsöndag

söndag, februari 21st, 2010

Jag älskar att ensemblen inte hymlar om att man är trött, utan markerar väldigt tydligt att man passar på att ta en power nap, lite då och då, under dagens gång 🙂

12 mars är inte långt borta

lördag, februari 20th, 2010

Svart på vitt. Eller, blått på vitt.En pusselbit och en… glödlampa? ”Spexet Edison – en lysande idé”?

Planeringen inför releasen, då temat för årets spex avslöjas, är i full gång. Manusgruppen lägger upp arbetet enligt den beprövade Kinderägg-metoden, och spexbloggens läsare får i och med ovanstående bild en möjlighet att lista ut temat först av alla.

Göteborgtshumor

fredag, februari 19th, 2010

Det finns en typ av mat som det alltid är rätt tillfälle för…

Thai-mat

Liveblogg

lördag, februari 13th, 2010

KL 20.03
Skämt om hur tråkig Måns är och hur flamsig Kristin är.. Pinsamt..

Kl 20.11      Programledarna, minus Dolf, trycker på svenskarnas skuld och skamkänslor.. Pratar om det dyra numret och det billiga numret…

BIDRAG NR 1:

Om Eric Saade:
Eric tycker att småkryp är arroganta.
Låt: Manboy
Scenspråk: Blått ljus, skinnkläder och massa dansare. Ser ut som en byggarbetsplats med stålstaket i bakgrunden. Avslutas med mycket vatten och blöta kläder likt en boyband-video från förr..  ”Manboy, Manboy. You can call me manboy. There’s no halo ’round my head”    
Betyg: Nja… Nej.. Icke! Fast gillar man syntljud och disco…

BIDRAG 2

Om Andra Generationen och Dogge:
Andra generationen känner vi igen från hitsingeln Kebabpizza Slevovitza som framfördes i Melodifestivalen. Dogge har aldrig varit med där, men honom känner vi igen ändå.
Om Jennifer Lopez är queen of latin music borde ju Dogge vara kungen…
Låt: Hippare Hoppare
Scenspråk: Blåsinstrument och trummor. Karnevalrytmer. Vit kostym på Dogge vars kavaj åker av och blottar en lila silkesskjorta. ”För jag är en karamell så får alla att må bra …. ”Hippare Hoppare spela Balkan reggaeton”
Betyg: Känns som jag är i Rio

BIDRAG 3
Om Anna Maria Espinosa:
Hon har fobi för ruiner och hennes last är bland annat svordomar.

Låt: Innan alla ljusen brunnit ut
Scenspråk: Lugn låt. Svarta kläder. Spotlight och ensamt mikrofonstativ. Hon har en stor metallplatta till halsband som bländar och blänker. ”Innan alla ljusen brunnit ut. Allför tidigt tog vår kärlek slut… söker mina ögon efter ljus” Men hon har ju fortfarande ljus kvar väl?… de hade väl inte brunnit ut?
Betyg: zZzzz…

BIDRAG 4

Om Highlights och MiSt:
MiSt är Mia och Stefan som träffades i Thailand dit de flyttat med sina familjer och så började de musicera.

Highlights har varit med i Dansbandskampen.
Sångaren har även haft jobb på partydäck på en finlandsfärja som spexarna en gång våren 2008 åkte på. Sångaren vägrade spela både Creedence och Carola. Framåt småtimmarna tog han fram sin gitarr och satte sig med mig och ett par andra spexiga brudar och ville impa. Snart fick vi nog, speciellt efter att han klankat ner på homosexuella..   

Låt: Come and get me now
Scenspråk: Hon har en röd och svart kortklänning med lite guldsnirklor som är inspirerad av Xena verkar det som. Den dryga sångaren har biograf-/piccolo-kläder. Bandet spelar bakom. Den dryga sångaren står bredbent..  ”Come and get med noooow ooow ooow”
Betyg:    🙁

BIDRAG 5

Om Pauline:
Pauline tycker om att vika tvätt och hennes favoritpryl hemma är spisen.. Perfekt hemmafru alltså. Hon är dessutom grym på pingis.

Låt: Sucker for love
Scenspråk: 50-tal.. ”The leader of the pack” och Amy Winehouse dyker upp.. Spexigt..  Avslutar med lite fnitter..
Betyg: får se var detta bär.. kanske lite smalt tema med 50-talstoner..

BIDRAG 6

Om Andreas Johnson:
Har stulit en beatleslåt-titel så då kan det ju inte gå så fel.. eller?
Sheeeeeeeee is making me gloooriouus!
Låt: We can work it out
Scenspråk: Lungt o släpigt som det brukar vara… strålkastare och prickar på golvet som rör sig… ”Love is still around in the dark. We can work it out”
Betyg: Megapol, Rix, NRJ… Here it comes

BIDRAG 7
Om Kalle Moraeus och Orsa Spelmän:
Grymma musiker från Orsa och Kalle Moraeus som vunnit svenska mästerskapet i luftgitarr 1984. Orsa Spelmän startades på initiav av Abba-Benny.

Låt: Underbart
Scenspråk: Fioler… Gult och blått ljus. Folkmusik. En flöjt gör entré. ”Hör du kärlekens alla toner. Klinga starkt och underbart” Lite koreografi med fiolerna är ett plus. 🙂
Betyg: Vem gillar inte Kalle och Orsa spelmän?

BIDRAG 8
Om Hanna Lindblad:
Hanna har spelat i musikalen ”Singin’ in the rain” och var så bra, att hon vann Guldmasken.. Eller så var hon så grotesk att de ville skyla henne. Detta är oklart.
Hon har körat bakom storheter som Markoolio och Darin.  *Ooooh!*

Låt: Manipulated
Scenspråk: Börjar liggansed i en typ av baddräkt. Lite Liza Minelli i Cabaret.. Discodänga.. Blinkande ljus i massor och en fartfylld dans med massa tjejer i baddräkter och långt hår… Undrar om vattnet som Eric Saade fick på sig skulle vara i detta nummer? Han var ju inte direkt klädd för vatten och de är ju dessa damer…  
Betyg: Dancefloor hit

Kl 20.54 Kristin fick ta sönder isblocket denna vecka..

Kl 20.57 Dolf dyker upp i en film tillsammans med Salander… De försöker få reda på vad för hot som dykt upp mot festivalen. Det visar sig vara OS och speciellt Anja Pärsson.

Kl 21.00 Anjas svaghet är tydligen småkakor…

Kl 21.04 Rösterna är räknande o det har kommit ett resultat..

Kl 21.04 Bidrag 5, 8, 7, 6 och 1 går vidare…

Kl 21.06 Bidrag 1 går direkt till final.. Vattnet gjorde susen.. Han är torr så han hade nog ombyte med sig..

Kl 21.17 Glada Hudik uppträder med en gammal Kentlåt. ”Sverige Sverige”

Kl 21.22 Bidrag 5 och  7 går till Andra chansen….. Bidrag 6 går vidare till final

Kl 21.27 Finalisterna kramas och bpda har skinnjackor. Verkar vara ett vinnande koncept. Det hade ju ola förra veckan… Programledarna säger tack o adjö…

LivevBlogg – Melodifestival Deltävling 2

lördag, februari 13th, 2010

Chipsen är framställda, chokladkakan likaså.. Dags för familjekväll..

När de andra spexarna är på kärleksfest får utrikeskorren bevaka Melodifestivalens andra deltävling…

Bilder från förr

onsdag, februari 10th, 2010

Han gör ett klippEn bild från Lulespexets barndom.

Det ryktas om att det finns en grupp i Lulespexet som utforskar föreningens historia och traditioner inför årets jubileumsspex. Ryktena talar sanning, och vi på Spexbloggen kan avslöja att gruppen nått stora framgångar: man kan till exempel redan nu presentera en bild från programbladet till 1816 års uppsättning Barberaren i Sevilla eller Sex saxar i en saxask eller Han valde sitt yrke eftersom frisyrerna lockade. För att förstå hur långt tillbaka i tiden det här är kan man tänka på att 1816 hade mindre än 80% av svenskarna ett eget Facebookkonto!

Galna spex-drömmen!!

fredag, februari 5th, 2010

Kekke demonstrerar en klassisk sovpose (det är inte mannen på bilden som skrivit brevet)

ha ha ha, jag älskar drömmar om spex, de är så roliga :p och alla drömmer om olika saker, typ Direktören her Self drömmer om att ingen kommer på föreställningarna för att hon glömt säga till folk och d.l jag drömmer om scen-grejer och de är ofta ap-roliga 😀

 

tex. hade jag en dröm för nån vecka sedan där folk började ropa åt mig: MAJA-säg din replik! repliken!! det är din replik nu!! och jag bara stirrade på alla och frågade: va? vilken av dem?? ha ha ha, inte så bra  kanske 🙂 

Any who… här kommer min senaste spex-dröm: 

Är på väg till spexet, som är precis i det stadiet vi är nu, men det är tydligen PREMIÄR IKVÄLL!  jag: lätt förvirrad för vi kan verkligen INTE hela manus, har  INGEN dans och har inte ens SETT låtarna vi ska ha! Direktör Sandra ska kolla om det är ok att vi har fusklappar till sångerna iaf – vi har ju faktiskt inte sett texterna än… 😛 

Inga kostymer har vi heller och jag är så sjukt skeptisk till allt men tvingas acceptera när det börjar strömma in folk. (det konstiga där: Linnéa sitter i publiken?? helt fel..!) 

40min till ridå och ORKESTERN är inte ens på plats (”de övar i ett annat rum..”) PANG! dags att köra! jag knuffas ut på scenen och har jättestora halkiga tjock-sockar på mig som gör att jag bara halkar omkring och när jag ska tjuvkika i mitt manus upptäcker jag att det är FEL manus! någon annans manus, alltså, det var FEL ORD markerade..! (*flämt!*) jag blir så störd av blotta tanken att jag bara kliver av scenen för att hitta MITT manus (det står ju inte lika i alla??) 😛 

Orkestern kommer iaf INSPRINGANDES mitt i allt och börjar snabb-rigga och börjar spela nån random låt (???) 

när allt tillsut är över ska JOEL ge sin regi, och han var inte helt nöjd men några detaljer (!) – tex HUR JAG GICK!! ?? inget om det faktum att vi kört utan någonting planerat utan min gång behövde finputsas?? 

slut! 🙂

En lite mer modern sovpose

Redaktionen vill tacka sin sovande modell KEKKE

Det var en gång en ouvertyr

torsdag, februari 4th, 2010

Alla traditioner kan inte vara för evigt.

När jag var med i min första spexuppsättning kändes det som om jag blev överöst med traditioner: kiltar, prular, punschmuggar, trappsånger, och så vidare. Även vi i orkestern hade våra traditioner: när vi började öva var en av de första noterna som delades ut… trumvirvel… den extremt traditionella spexouvertyren!

En massa noterEn del av andrafiolstämman.

Ouvertyren hade skrivits till föregående års spexuppsättning, med syftet att fungera som ouvertyr till alla framtida uppsättningar. När den trogne spexbesökaren hörde tonerna skulle det börja vattnas i munnen som hos en pavlovsk hund, för ouvertyren var en signal om att nu var det minsann spex på gång. Det var inte utan att vi i orkestern kände historiens vingslag när vi övade in våra stämmor. Det här skulle bli något att berätta för våra barnbarn!

I nästa års uppsättning var låten borttagen, och det var slutet på spexouvertyrens tvååriga tradition.