Archive for oktober, 2010

Statusuppdatering

söndag, oktober 31st, 2010

Som trogna läsare kanske har upptäckt har Spexbloggen den senaste tiden inte riktigt nått upp till sitt mål att komma med minst ett nytt inlägg per dag. (Spexbloggens inofficiella motto är ju just fun bene, saepe optime, eller översatt till svenska roligt är bra men ofta är bäst.)

Men vad har då era sex bloggskribenter sysslat med? Har vi bara legat på sofflocket och latat oss? Absolut inte! Här kommer en beskrivning av våra senaste aktiviteter. Det är inte menat som en ursäkt, men som en förklaring till den senaste tidens bloggtorka.

Jenny deltar sedan två månader tillbaka i en farofylld expedition med målet att hitta landvägen till Peru. Sågs senast till i trakterna av Skara.

Valle skriver sina memoarer, och är i det närmaste klar med den första volymen ”0-3 år: En början.” Jobbar just nu med att få ner manusets längd till max 1200 sidor.

Carlsson befinner sig i Bryssel, där han lobbar för att Europaparlamentet ska ta klar ställning för att Pluto är en planet och inget annat. -Om inte vi spexbloggare slåss för Plutos rättigheter, vem ska då göra det? låter Carlsson hälsa på en knastrig telefonlinje.

BrysselCarlssons övernattningslägenhet i Bryssel.

Maja drömmer om en värld utan krig, och försöker därför medla fred mellan Nord- och Sydkorea, Nord- och Syddakota, och Norr- och Västerbotten. Metoden är att få alla att tillsammans sjunga We shall overcome.

Kekke fick blodad tand när vi introducerade fyrmannaschacket i september, och jobbar för närvarande med nästa logiska steg i schackets utveckling: ett tredimensionellt curlingschack för åtta spelare – kräver 128 pjäser, åtta ihopmonterade schackbräden, och två mindre ishallar.

Och slutligen Tomas, undertecknad alltså. Jag har inga särskilda projekt för mig, så jag förstår inte var tiden tar vägen. Jag borde kunna skriva hur många inlägg som helst om jag bara fokuserar lite och OMG OMG OMG HAR NI SETT DET HÄR VIDEOKLIPPET?

Okej, var var jag nu igen?

Fett scoop!

tisdag, oktober 19th, 2010

Manskören Snapsakademien övar just nu för fullt, då det gäller att repa in en helt ny spännande repertoar. Självklart spekuleras det vilt: kommer de fortfarande att sjunga ”Nubbejojk”? Finns det en chans att ”Spider Pig” äntligen gör comeback? Och hur många Britney Spears-låtar tänker de framföra i år?

Spexbloggen gick i helgen under cover och lyckades infiltrera akademiens repdag, och vi kan nu presentera en exklusiv bild som ger svaren på frågorna:

Försök att vara med på noternaSnapsakademiens höstrepertoar 2010!

Smaklig måltid

söndag, oktober 17th, 2010

Om man i sina mörkaste stunder tappat tron på människans inneboende godhet kan det räcka med en hisstur för att få tillbaka den.

Pizza!Visserligen var kartongen tom, men det berodde antagligen bara på att jag var för sen.

Punsch, spexbloggens punschpanel tycker till

torsdag, oktober 14th, 2010

Lulespexets årliga Punschprovning gick av stapeln i fredags, Spexbloggen har låtit Spexbloggens alldeles egna punschpanel dela med sig av sina tankar kring punsch och punschprovning.

Till att börja med, hur många Punschprovningar har ni varit på?
Maja: -2st!
Kekke: -Jag var på min första under dramaövningarna inför Jeanne d’Arc, så detta året blir den fjärde. Två år som arrangör.
Tomas: -Har tappat räkningen. Det jag däremot kommer ihåg är att jag satt i styrelsen som anordnade den första punschprovningen evah i Lulespexets historia. Vi bjöd på en massa snittar, och Måns Montell höll ett imponerande föredrag om punschens historia. Succén var omedelbar.

Vad är roligast, punschen eller provningen?
Maja: -Dessa lever i symbios med varandra, ty utan punsch vore det en provning av annat slag och DET är inte så roligt! med provningen kommer det roliga och trevliga sällskapet och med punschen kommer det de roliga smakerna och det roliga egenskaperna med alkohol.
Kekke: -Det är ett helhetsintryck. Stämningen, personerna, provandet, drickandet av det flytande guldet, spänningen i vem som ska vinna…
Tomas: -Provning utan punsch skulle innebära att jag åt ärtsoppa, umgicks med en massa trevliga människor, och sjöng sånger. Punsch utan provning skulle innebära att jag satt ensam i ett mörkt rum och söp. Alltså är provningen roligare än punschen.

Vilken är er generella inställning till punsch som rusdryck?
Maja: -Lömsk liten rackare! den är en liten shot men eftersom den har så inbjudande guldig färg och är så söt, så söt glömmer man lätt bort det faktum att det finns en rätt hög proocenthalt alkohol gömd i den.. få vill erkänna det, men man blir absolut knas-kalas på för mycket punsch! (som sig böööör!)
Kekke: -Att bli berusad på punsch är att likställa med att snorta strösocker… what’s not to like?
Tomas: -Rusdryck och rusdryck, punschen ska avnjutas i lagom mängd enligt mig. Annars skulle den resulterande sockerchocken inte vara nådig.

Vad är ert hemliga knep för att konstruera den perfekta punschmuggen?
Maja: – Ha övat länge hemma på att kasta tärning eller dra föremål ur en påse så att man lätt får de BÄSTA FÄRGERNA! sen ska man inte göra som jag och satsa på en större mugg än sist och ändå lyckas tillverka en mindre!!
Kekke: -En subtil jämvikt mellan estetik och volym, samt en stabil och icke-läckande botten.
Tomas: -Inse sina konstnärliga begränsningar, och satsa på att skapa något enkelt och funktionellt som håller tätt.

Å så till den viktigase frågan, vilken är er favoritpunsch?
Maja: -Flaggpunschen ligger mig varmt och hjärtat! (men Cili-punschen gör det INTE!)
Kekke: -Caloric. Den är inte lika söt som Trosa-punschen, och har en mer distinkt smak än Flaggpunschen.
Tomas: -Carlshamns flaggpunsch. Ja, jag är så tråkig.

Slutligen ska panelen få chansen att kommentera några iakttagelser som jag gjorde under den senaste punschprovningen i fredags.

Vid den senaste punschprovningen såg jag att du Maja drack punschen med fingret ut, varför?
-Punsch är de fina människornas dryck så jag kan inte annat än att hedra denna
guldiga dryck med en proper handfattning!

Jag iakttog även att du Kekke snegla vid upprepade tillfällen på bordsgrannens punschprotokoll, är det verkligen rätt att göra på det viset?
-Det handlar om att vinna, inte att kämpa väl.

Tomas, jag notera att du inte tömde alla punschmuggarna, varför inte?
-Med risk att låta som Collin… Punschen ska avnjutas i lagom mängd, annars skulle den resulterande sockerchocken inte vara nådig.

Vi tackar punschpanelen för att de så osjälvisk delar med sig av sin enorma erfarenhet av punsch och börjar blicka mot det kommande spexåret, ett år som är förhoppningsvis fyllt med massor av sliskig punsch. Jag vill avsluta med en liten reklambild som användes till punschprovningen 2007, låt punschbuteljens guldgula sken leda er genom oktobermörkret.

//Valle


Punsch

Inte längre student, eller?

onsdag, oktober 13th, 2010

Jag är ju klar med studierna, söker jobb och har fått en praktiktjänst i lund, tillräckligt nära hemma-hemma för att bo och äta där. Men mitt nya liv är rätt likt studielivet när man tänker efter, en lite annan StiL på det bara.

Ursäkterna för att inte träna är lika många, bara annorlunda formulerade. Jag har fortfarande möten, där folk lyssnar så snällt på mig när jag säger något, ler och nickar, utan att bry sig, precis som förr.

Ibland går jag på anställningsintervju typ som när jag sökt till olika föreningar, där det gäller att berätta varför man skulle passa så bra för tjänsten. Så det är också likadant som förr, jag får fortfarande det jag söker, så länge det inte ger mig några pengar.

Man intar olika roller och personligheter beroende på vad man söker. Ibland är jag cad-människa och, såklart, bäst på det, och ibland utvecklingsingenjör. Så har jag sökt till trainee också, då blir det ett helt annat STUK och jag är inte alls särskilt duktig på cad längre, utan mer en ledarmänniska som kan lite om allt. Typ som när man är i en grupp i plugget. finns det någon man egentligen inte vill göra och inte Måste, så ”är man inte så bra på det”.

Och här hemma, här får jag maten betald, inhandlad och färdig på bordet när jag kommer hem efter en ”tung” dag på jobbet. Eller vänta, det var ju inte alls likt som förr…

Jaja, kaffe-konsumtionen är densamma, fika-frekvensen bestående och dra-torra-skämt-venen pumpar fortfarande lika mkt blod (och jag förstår fortfarande inte varför ingen skrattar?).

Ibland måste man även spexa, och på jobbet kan jag flexa? Men jag brukar börja halv 8, så jag hinner besöka min syster Lotta. Men bara när det behövs barnpassning och så, annars åker jag hem till höör som du nog kan förstå.

Nä, nu är klockan tjugotvå-tjugotvå, det är dags att sova så man orkar upp imorron å’

gonatt bloggen

I väntan på den digitala video disken

onsdag, oktober 13th, 2010

Lulespexet Svartskägg har just lagts till handlingarna, och det ända som återstår är det obligatoriska året, av ivrig, nästan abstinensliknade väntan på DVD:n. Denna DVD som man med skräckblandad förtjusning brukar plocka fram sådär tre år senare och vid detta konstaterar att alla repliker fortfarande sitter i ryggmärgen.

Medan vi väntar kommer här nu på begäran Spexbloggens egen filmatisering av ”Välj dina kyssar väl… -tungan den fastna!”. Mycket nöje!

Polisen på Gotland tar efter Lulespexet

måndag, oktober 11th, 2010

Rim vi minns, del 4

söndag, oktober 10th, 2010

Vi på Spexbloggen har fått ta emot många önskemål angående vår artikelserie ”Rim vi minns” men vi valde att inte lyssna på dem, tvärtom publicerar vi ett avsnitt till. Denna gång handlar det om en konfrontation mellan Calamity Jane och Annie Oakley i 2006 års bästa Lulespex – Buffalo Bill!

Ett laddat möte.Scenen repeteras under regissörernas uppsikt.

Calamity:
Ser jag fel eller är det den nya Colten du fått tag på?

Annie:
Jo, jag har en kontakt i Memphis som gav mig ett bra pris.
Hon fick till och med tag på en stålblå…

Calamity:
Åh, en stålblå! Jag valde mellan den och en cerise…

Annie:
Ja, den cerisa är så söt, men den går inte med mitt hår…

Calamity:
Förresten, har du sett det nya hölstret med resår?

Annie:
Oh, tänk vad praktiskt.

Calamity:
Jaa, faktiskt.

Visst, kanske lite väl flitigt användande av ”…” för att avsluta repliker, men vad gör väl det när manusgruppen rimmar på cerise (det görs det inte i varje spex!) och dessutom avslutar scenen med det som kom att bli Lulespexets kanske mest citerade repliker genom tiderna!

Håll utkik efter del 5 i serien, vilken månad som helst!

Good dog Nigel

lördag, oktober 9th, 2010

Med anledning av att det idag är 70 år sedan John Lennon föddes presenterar vi en intervju som en av bloggens frilansare, Torsten Ljungstedt, gjorde med Lennon 1964. Notera att Torsten pratar felfri Liverpoolska!

Vem i spexbloggen tänker jag på?

tisdag, oktober 5th, 2010

När jag säger läkemedelsanka?

Sveriges förste ståuppkomiker

söndag, oktober 3rd, 2010

Spexbloggen kliver tillfälligt åt sidan för ett gästinhopp av ett proffs.