Archive for januari, 2011

Spexet har en bulle i ugnen

måndag, januari 24th, 2011

Arbetet med med 2011 års lulespex, som enligt säkra källor går under namnet Napoleon eller Mer än bara en bakelse eller Lord Nelson var en fjant av stora mått är i full gång. Spexbloggen har genom en infiltratör lyckats få tag på exklusiva, om än något suddiga, bilder från ensemblens repetitioner:

FeeeeettUnder de första 15 minuterna av den allra första repetitionen får ensemblen läsa från manus, men efter det förväntas de kunna replikerna utantill.

Regi och manusHumorn i spexet får åskådarna att vrida sig i skrattkramper.

Meskspexet Banksy, en recension

onsdag, januari 19th, 2011

Meskspexet eller Medicinarspexet i Umeå som det kallas är Umeås äldsta spex och har satt upp föreställningar årligen sedan 1983. Mesk anno 2010 Banksy tar oss ända tillbaka till stenåldern och Altamiragrottan i norra Spanien.

Mor och dotter

En sådan föreställning får man ju inte missa, och därför drog en manstark delegation från Lulespexet ner till Umeå för att uppleva Medicinarspexet live. Varken vinterväglag eller trilskande bilar kunde stoppa expeditionen, och självklart var stora delar av spexbloggens redaktion med på resan.

Som ett spjut

Väl på plats i Umeå fann den luleitiska eliten sina platser bland V.I.P – platserna i mitten på mittenraden där vi hade fantastiskt utsikt över den häpnadsväckande värld som byggts upp på scenen. Varför bara ha EN bakgrund att spela mot när man kan ha flera lager som skalas på och av allt efter behov- ren ingenjörskonst måste man nästan kalla det. Så det är med vild förtjusning vi sugs in i en värld bland djurhudsbeklädda människor och grottor med mammutbetar i trädgården.

Herr Krig

Efter att den värsta fascinationen som stenografin framkalla lagt sig kan spelet så börja! Den gamle hövdingen Antraxit har bestämt sig att nu har han minsann tillräckligt många skäl att trilla av pin, så det har blivit dags att utlysa hövdingaval. Bröderna Obsidian och Gneis anmäler sig mer eller mindre angeläget som hövdingakandidater till hövdingadottern och trädkramaren Jades stora förtret. Det hela utvecklar sig till spännande duell mellan egot och medmänskligheten, mellan mr Krig och Banksy.

Pimp Sten

Handlingen ackompanjerades av en hel del musik, och man kunde konstatera att Meskspexet inte direkt lider av någon brist på sångare. Förutom skådespelarnas välljudande sång kunde man njuta av körstämmor från – just det! – en kör, samt även en kompetent kvartett som framförde sina a cappella-nummer irriterande bra. Och då har vi inte ens nämnt dansgruppen som med sina feta moves dök upp i de flesta sångnumren, så därför gör vi det nu.

Kvartetten

Gyllene höjdpunkter som är värda att nämnas:

 *  hövding Antraxit´s sista ord: ”det kommer bli legend..VÄNTA PÅ DET!… (inte förrän pbliken kräver en zoombie får man veta slutet, en bra bit in i scenen) …ariskt!

* det var inte bara Banksy som klottrade på väggen, hemma oss En Sten kunde man beskåda inte bara Eulers ekvation utan även formeln för kaströrelse, bitar av det periodiska systemet, einsteins E=mc2 OCH självaste Schrödingerekvationen i dörröppningen! vackert…

* Partikelaccelerrator på stenåldern? CERN – släng er i väggen!

* Citat: ”om Gud inte hade velat att vi åt djur, hade han inte gjort djur av mat!”

* Att ropa ”omvända roller” som omstart till orkestern var en fröjd att beskåda! kan inte alla gitarrister automatiskt också spela trumpet?

* Lady Gagas ”Bad Romance ” som accapella!! i say no more…(Ga ga ramma mah!)

Betyg

Text: Spexbloggen
Bild: Fredrik Johansson