Archive for april, 2011

Wright, mer än bara två berömda bröder som byggde en flygmaskin som faktiskt funkade finfint

torsdag, april 28th, 2011

Förrförra lördagen höll Lulespexet sin 21:a spexpremiär. Denna gång tog Aula Auroras tidsmaskin publiken tillbaka till början av 1900-talet och A-landet USA, närmare bestämt Dayton, USA och bröderna Wrights cykelverkstad.

Whitehead härmar dirren

Där fick publiken stifta bekantskap med den inte så lite excentriske vetenskapsmannen Otto Lilienthal, sensationsjournalisten Whitehead, den undersköna lurifaxen Amelia, den kärlekskranke storasystern Katherine och givetvis de välkända bröderna Orville och Wilbur. Men vad vore ett spex utan en president, självklart fanns en sådan men vad var det han hette? Roosevelt, Bush eller var det Reinfeldt?

Teddy

Det vankades återigen syndaflod i landet och enligt Ottos formidabla formler så var bästa sättet att kringgå detta olustiga faktum torrskodd att bygga en flygmanick. Då Otto inte direkt var någon fena på såg och hammare så fick de växelvis deprimerade bröderna uppdraget att skruva ihop manicken. Inte nog med svårigheten att få alla delar på rätt plats så var bröderna dessutom tvungna att hantera allehanda trubbelmakare som mer eller mindre medvetet gjorde sitt yttersta att sätta käppar i noshjulet. Nå hur gick det då? Hur slutar historien? Ja precis så spexistiskt fantastiskt man kan tänka sig.

-Jag lovar, så här stor var den! -Här ta man i, den var max...

Som vanligt när det gäller Lulespex är även årets uppsättning högklassig. Dekoren är stilren och funktionell och kläderna sitter som de ska, en floskel som ”less is more” känns otroligt passande för att beskriva inramningen. Pluspoäng för jycken som med stor säkerhet är den sötaste lilla halvdöda hårboll lulespexpubliken har skådat i mannaminne.

Att göra en pudel platt

Sång och orkester är överlag kanon (även om jag hatar ljudet av d-drums djupt och innerligt) och ett flertal musikaliska nummer sitter som en pelarborr i fontanellen, det ända jag skulle önska är en gnutta mer energi i danserna, men jag är helt övertygad att den punkten bara kommer att bli bättre och bättre för varje föreställning som går.

Finale

Så för att sammanfatta, mycket mer underhållning går inte att köpa sig för en rågad Linné (ja, det var ett jävla gammalt spex det..!). Har ni fortfarande inte sett årets spektakel, så gör’t!

Höjdpunkter

# Ett gubbstycke buskis
# Ottomaniska omstartsfabriken
# Sida 1 och 2 i programbladet
# …Hoj, Hoj, Cykel, Cykel, Cykel…
# Årets replik, må den bli tradition

Text: Valle
Bild: Fredrik Johansson

Påskäggsvakumblues

lördag, april 23rd, 2011

3 dagar till premiären!

onsdag, april 13th, 2011

Nu är det endast tre dagar kvar till premiären av årets Lulespex, och karaktärerna i föreställningen har alla fullt upp.

Journalisten Gustave Whitehead jagar ständigt nya scoop. Han undersöker för närvarande om Otto Lilienthal är illegal invandrare, eller möjligen utomjording.

Bröderna Wrights cykelaffär har pengaproblem, och bröderna har därför tvingats samla in mineralvattenflaskor som de kan panta. Förhoppningsvis kan de på detta sätt få ihop tillräckligt med pengar för att ha råd med råmaterialet till cykeltillverkningen, de vill ju inte bli ram-lösa.

President Teddy Roosevelt rider på en älg. Because he can.

A real presidentLook at me! I’m on a moose.

En göteborgares vardag…

onsdag, april 13th, 2011
Lagom till mitt besök upp till Luleå måste jag bara berätta om en liten händelse, från min stad jag bor i just nu.I göteborg är det rätt svårt att hitta en parkeringsplats. Igår skulle jag in snabbt på ica och handlade under max 10 minuters tid, och när jag kom ut stod där en motorcykelpolis och skrev ut en parkerings böter.
Jag gick fram till honom och sa,
– Kom igen nu, ge en stressad stackare en chans. Han ignorerade mig fullständigt, och gick framför bilen för att skriva upp bilnumret. Jag höjde rösten lite och kallade honom en jäkla stelbent paragrafryttare. Han tittade på mig medan han skrev färdigt boten, inspekterade däcken, och påbörjade en ny bot, denna gång för dubbade däck. Kan ni tänka er att här i göteborg, så finns det gator man inte får köra på med dubbade däck!!?! Löjligt! Jag bad honom sluta och kallade honom jäkla ägghuvud där han stod med hjälmen på, de ser ju både komiskt och löjligt ut!
Men det gjorde honom inte gladare direkt, var finns humorn hos en sådan stackare? När han var färdig med den andra boten, fäste han bägge under vindrutetorkarna, gick tillbaka till däcken och inspekterade igen, och började med ett småleende skriva ut en tredje bot! De var tydligen alldeles för slitna också.
Så där höll vi på en tio minuters tid. Ju mer jag skällde ut honom, ju mer hittade han att skriva böter på också. Till slut orkade jag inte bry mig mer. Jag hade ju trots allt min bil parkerad runt hörnet…

Jag ska slåss i dina kvarter

tisdag, april 12th, 2011

Undertecknad var för någon vecka sedan på tillfälligt besök i Lund (eller ”Loooond”, som lokalinvånarna själva säger), och upptäckte att staden hade mer att bjuda på än spettekaka och studenter. Det finns nämligen spexare där, och de är så talrika att de tagit över hela bostadskvarter.

Här bor spexareHär bor det spexare.

När får vi se något liknande i Luleå? Borde det t.ex. inte vara dags för Smedjegatan att få nytt namn?

Kändisar på scen?

söndag, april 10th, 2011

På senare år har fler och fler internationellt erkända skådespelare sökt sig till spexet, nu senast Anders Ekborg som enligt utsago inte kunde tacka nej när han fick chansen att dra på sig trenchcoaten igen.

Den schackspelande amerikanen Freddie i musikalen Chess.

Gustave A. Whitehead i spexet Bröderna Wright.