Archive for april 28th, 2011

Wright, mer än bara två berömda bröder som byggde en flygmaskin som faktiskt funkade finfint

torsdag, april 28th, 2011

Förrförra lördagen höll Lulespexet sin 21:a spexpremiär. Denna gång tog Aula Auroras tidsmaskin publiken tillbaka till början av 1900-talet och A-landet USA, närmare bestämt Dayton, USA och bröderna Wrights cykelverkstad.

Whitehead härmar dirren

Där fick publiken stifta bekantskap med den inte så lite excentriske vetenskapsmannen Otto Lilienthal, sensationsjournalisten Whitehead, den undersköna lurifaxen Amelia, den kärlekskranke storasystern Katherine och givetvis de välkända bröderna Orville och Wilbur. Men vad vore ett spex utan en president, självklart fanns en sådan men vad var det han hette? Roosevelt, Bush eller var det Reinfeldt?

Teddy

Det vankades återigen syndaflod i landet och enligt Ottos formidabla formler så var bästa sättet att kringgå detta olustiga faktum torrskodd att bygga en flygmanick. Då Otto inte direkt var någon fena på såg och hammare så fick de växelvis deprimerade bröderna uppdraget att skruva ihop manicken. Inte nog med svårigheten att få alla delar på rätt plats så var bröderna dessutom tvungna att hantera allehanda trubbelmakare som mer eller mindre medvetet gjorde sitt yttersta att sätta käppar i noshjulet. Nå hur gick det då? Hur slutar historien? Ja precis så spexistiskt fantastiskt man kan tänka sig.

-Jag lovar, så här stor var den! -Här ta man i, den var max...

Som vanligt när det gäller Lulespex är även årets uppsättning högklassig. Dekoren är stilren och funktionell och kläderna sitter som de ska, en floskel som ”less is more” känns otroligt passande för att beskriva inramningen. Pluspoäng för jycken som med stor säkerhet är den sötaste lilla halvdöda hårboll lulespexpubliken har skådat i mannaminne.

Att göra en pudel platt

Sång och orkester är överlag kanon (även om jag hatar ljudet av d-drums djupt och innerligt) och ett flertal musikaliska nummer sitter som en pelarborr i fontanellen, det ända jag skulle önska är en gnutta mer energi i danserna, men jag är helt övertygad att den punkten bara kommer att bli bättre och bättre för varje föreställning som går.

Finale

Så för att sammanfatta, mycket mer underhållning går inte att köpa sig för en rågad Linné (ja, det var ett jävla gammalt spex det..!). Har ni fortfarande inte sett årets spektakel, så gör’t!

Höjdpunkter

# Ett gubbstycke buskis
# Ottomaniska omstartsfabriken
# Sida 1 och 2 i programbladet
# …Hoj, Hoj, Cykel, Cykel, Cykel…
# Årets replik, må den bli tradition

Text: Valle
Bild: Fredrik Johansson