Observationer om ljud

Exempel under föreläsning i Ljud och Vibrationer:

Enligt Hälsomyndigheten bör man maximalt vistas 8 timmar i lokaler med ljudvolymer på över 80 dBA.
Enligt Socialstyrelsen så får ljudvolymen på krogar, klubbar och konserter maximalt vara 110 dBA.
Eftersom en fördubbling i ljudintensitet (en ökning med 3 dBA) ger en halvering av exponeringstiden, så ger det att man maximalt bör vistas 2 minuter i en normal klubbmiljö innan hörseln riskerar att ta skada…

Då ska man hinna in, hänga av sig kläderna, stå i kö till baren, beställa en öl, flirta lite, dricka upp ölen, träffa en gammal kompis från grundskolan, inse att man har flirtat med hans flickvän, hämta ut sin jacka och gå hem… allt på två minuter…

Detta vet de som har läst på ordentligt, och det är därför som studenter är så bra på att häva öl!

3 Responses to “Observationer om ljud”

 1. Valle skriver:

  Intressant, har det någon betydelse om det är Ljud eller Oljud?

 2. Johannes skriver:

  Det där har jag länge missstänkt.

  Mer pub till folket

 3. Mackan skriver:

  Mycket intressant ämne, jag stör mig verkligen på hur högt discon spelar. När dessutom de siffror du använder för att göra ett skräckexempel är för låga. På en krog dvs där man måste vara 18 för att vistas (gränsen för de olika ljudnivåbegränsningarna går redan vi 13 år) Får den maximala ljudnivån vara 115 hela dBA! dock endast 100 dBA över en längre tid, tiden man pallar utsättas för det är ca 15 minuter. Men enligt tidigare påstånnde borde vi isåfall kunna dricka 7,5 öl innan vi måste gå hem, om nu DJn håller sig inom gränserna. och det är ju väldigt trevligt att dricka 7,5 öl, jag måste gå på krogen oftare 😀