Sveriges musikakademikers sångkåntest

Som en sista hyllning till Tomas, Valle, Jenny och Kekke postar jag deras absolut sista inlägg och ber er läsa det tyst för att hedra dem i deras olycka.
//Admin

Som ganska många känner till bjöds det på rejält smaskig underhållning i form av melodifestival nu i helgen som var. Det var våra bröder och systrar vid musikhögskolan i Piteå som stod som värdar för detta spektakel. Eventet ägde rum i Norrmalmias gymnastiksal, där man rullat ut heltäckningsmattor och byggt upp en scen som var nästan lika stor som spexets. Ytterligare ett tecken på evenemangets klass var att man i sann goodwill-anda delade ut ballonger till alla barn, vi spexare fick också varsin ballong. Till publikens stora förtjusning luktade det inte flisfabrik denna dag så förutsättningarna för de tävlande artisterna kunde inte varit gynnsammare.

Med buller och bång gjorde kvällen konferencierer Erik Carls och Joakim Österberg en sagolik entré, och med sång och dans lät de startskottet ljuda.

Artister och låtar betades av på löpande band och mitt i detta hysteriska virrvarr stod det en spexare med full kontroll. Det handlar naturligtvis om mästerdirigenten och gammelspexaren Pär Hellström (En Vikingasaga, Eldorado, Nyköpings gästabud samt inhopp i Shogun). Det var en sann fröjd för ögat att se honom i aktion, och vi kunde nog alla känna stoltheten inom våra bröst.

När samtliga tio bidrag framförts var det dags för första röstningen, och som sig bör på ett tekniktungt universitet som LTU sköttes röstningen med publikens mobiltelefoner, så alla kunde vara med och påverka. Efter röstningen redovisades de fem bidragen som gått vidare till finalen. De framröstade artisterna fick möjligheten att på nytt framföra sina bidrag, för ytterligare en chans att imponera på finaljuryn. Jurygrupperna bestod av representanter från radion, näringslivet, lärarkåren, studenterna och självklart Lulespexet.

När andra rundan var slut slog nostalgimätaren i toppen, då det givits plats på scen för fjolårssegrarna Yngve Front och Pryde Pjotr and his Kinky Kozacks med deras smashhittar Vem går runt i rosa kalsonger och Sex i Murmansk.

Så äntligen blev det dags för slutomröstningen, och jurygrupperna intog scenen för att förtälja hur det fördelat sina poäng. Man kunde tidigt se att bidrag nummer 7, Vi ska bilda pojkband hörde till favoriterna, men i övrigt var det oerhört rafflande. Två bidrag skulle tas ut som representanter till den jättestora finalen som äger rum i Malmö senare i vår. Efter att alla jurygrupper lämnat sina röster, och efter att Lulespexet under kuppmässiga former och till allas förtjusning passat på att göra reklam för Karl XII, kunde poängen summeras.

SMASKvinnare och Piteås bidrag till riksSMASKfinalen blev…

*trumvirvel*

*OSYNK med låten Vi ska bilda pojkband och Gustav & Märta med låten Våra rynkor ska alltid matcha varann.

Kvällen höjdpunkter:

Kung liljekonvalj (snapsakademikerna i publiken började plötsligt dregla)
Robin Hood och Lille John går igenom skogen…
Balt, Humle, Est och Vatten (namnet alltså)
och…

…vår favorit Åsa Lindvall

Text: Spexbloggen
Bild: David Eriksson

2 Responses to “Sveriges musikakademikers sångkåntest”

  1. Åsa skriver:

    Och ni är mina favoriter!

  2. […] de orkesteransvariga i Lulespexet som gått vidare till evig ära och berömmelse. Vi har tidigare nämnt Pär Hellström, som nu bär Smaskorkestern på sina axlar. Och vem minns inte det episka […]