Burned by Archard

Föreläsningar kan vara ett gissel, en förlängd studie i psykisk uthållighet, en tirad av kunskap som skulle få intressesmurfarna att extatiskt sätta hallonsaften i fel strupe. De kan även vara en källa till outsinlig glädje, så till vida att små guldkorn av underbara citat letar sig in i de annars så strikt akademiska resonemangen. Vi minns alla hur föreläsaren i Hållfasthetslära gång på gång vid upphängning av balkar förklarade att ”man kan inte ha rullor i båda ändarna. Då är det ingen mekanism, utan en skateboard”.

Ett annat bra exempel är även hur föreläsarens ord kan vändas emot honom/henne och framkalla kommentarer som sätter åhörarskaran i brand.

Tänk er en lång och utdragen föreläsning i Maskinkomponenter, där en och en halv timma ägnas åt en utförlig härledning av Archards nötningslag. För er som inte är bekanta med denna fundamentala tes inom maskinkretsar så kommer här en snabb förklaring:

Archards nötningslag fastställer slitning på mer eller mindre porösa ytor genom ren nötning och illustreras enkelt i grund och botten med en krita på en svart tavla. Ifall kritan dras längs tavlan med en viss hastighet så är den avnötta delen av kritan vid rörelsens slut en funktion av hastigheten, arean på kontaktytan mellan kritan och tavlan samt längden på kritan i sig. Man kan även krångla till det hela lite genom att blanda in bl.a. materialegenskaper för tavla och krita, kraften i den krithållande handen samt alla möjliga och omöjliga koefficienter för ytjämnhet.

Efter en och en halv timme med typiskt bildspel av typen power-point är det så dags att ta den sista delen på tavlan. Hjärnan känns som en grapefrukt i Sahara. Då händer det…

Kritan går av!

Ironin är ett faktum. Folk bara väntar på kommentaren. Carlsson tar chansen:

”Burned by Archard!”

Livet är underbart…

3 Responses to “Burned by Archard”

 1. Johan Karlsson skriver:

  Tvärvetenskapligt: Både hållfasthet och tribologi i ett.
  Om kassan tryter kanske de kan köpa ny på krita…

 2. Valle skriver:

  Archards nötningslag minns jag inte, däremot Reynolds ekvation. Hujeda dig Sergei!

 3. Robert skriver:

  Nu tycker jag det skrivs på tok för lite i den här bloggen!