Skönheten och Odjuret -en recension

Det är ont om bra spex i Norrland så när Umespexarna slår upp portarna för sitt spektakel, Skönheten och Odjuret, är Spexbloggens utsände givetvis på plats.

Efter att ha sett ett par Umespex genom åren var förväntningarna självklart högt uppskruvade. Umespex kommer man ofta ihåg för de fina kulisserna, de fantastiska sånginsatserna och den fullständigt skamlösa dialogen. Årets spex var inget undantag.

Gabrielle med beundrare

Spexet inledes med diverse putslustiga reklamfilmer, och visst kände man igen sig, trots att det står LTU på undertecknads hatt. De flesta filmerna finns att hitta här -> FILM.

Tiddelidi och tiddelikvällsvard
Detta är er berättare, er ödmjuka Bard
Tillåt mig att presentera
Mig själv… Med Flera…

Den ständiga sanningssägaren, mannen med lutan, kunde äntligen kväda igång berättelsen på äkta lulespexavis, på RIM!

Gärda

Berättelsen ligger i gränslandet mellan klassisk saga och tvättäkta tvålopera, det vill säga kärleksbekymmer långt innan ”it’s complicated” hunnit bilda normen för kärleksbekymmer. Som skönheten ser vi den världsvane balkongcharmören och übersnyggingen Bengt. Hanns jakt på fruntimmer leder honom tillslut till världens sötnosigaste odjur Gärda. Trots ideliga käppar i hjulen och egna käpphästar får de tillslut varandra, jättegulligt.

Gulligt värre

Intrigen blir emellanåt snårig på äkta spexavis, och ibland kan man undra vart dom ”får” allt ifrån. Första akten är nog den längsta akt jag upplevt, 2:13, och klockan har tickat iväg närmare 4 timmar innan spexet är slut. Sjukt långt men inte segt, visst hade man kunnat korta av vissa scener eller skrotat dom helt men publiken skrattar ju… och studenter vill ju ha valuta för studiebidraget så…

Bengt med springare

Som alla tidigare Umespex är även detta en musikalisk höjdare, den ovanligt lilla orkestern må va klädda i badrock men de spelar verkligen good rock. Sången är överlag bra, bitvis fantastisk och så har vi kvintetten, my god! Man känner först rysningarna sprida sig längs sina håriga lemmar och sen börjar man känna ett våldsamt behov av att springa upp på scenen och fria till varenda en av tjejerna, wow.

Kvintetten

Hur som helst, har ni möjlighet att se ett Umespex, gör det! Mer underhållning får man inte för 100 bagis och dom fyra timmarna spex är väl värda sex timmar i bil.

Betyg:

Betyg

Text: Valle
Bild: David Sandén

Comments are closed.