Inga pinnar, bara timmar

Nu när det bara är timmar kvar till spexpremiären är det naturligt att alla i uppsättningen är lite nervösa och spända. Det är ju så många frågor som ska få svar: kommer den rutinerade premiärpubliken att skratta? Kommer den där stora grejen i slutet av första akten att funka så bra som det är tänkt? Kommer en av låttexterna att orsaka en diplomatisk incident med ett grannland? Och tänk bara på när… nä just det, det kanske jag inte ska säga något om.

Min bestämda åsikt är att det kommer att gå alldeles utmärkt imorgon! De som väljer att inte se spexet i år kommer att ångra det bittert i åratal framöver. Och *om* – jag säger *om* – allt nu inte skulle gå perfekt så kommer det i alla fall inte att gå lika dåligt som det gjorde på vissa tidigare premiärföreställningar:

Lulespexet 1912:
Kejsar Nero eller Han spelade för brinnande livet
Huvudrollsinnehavaren Gösta Ekman den äldre (som på den här tiden var betydligt yngre) vägrade att ens titta på manuset innan premiären. Han ”jobbade inte på det sättet” utan trodde mer på att improvisera. Regissörerna fick nervsammanbrott, och hela föreställningen bestod av att kejsar Nero lekte med sin ena sko som han kallade för ”Nisse”.

Lulespexet 1947:
Titanic eller Nu går vi till botten med det här
Dekorgruppen hade en ambitiös plan som gick ut på att scenen, och därmed hela salongen, steg för steg skulle vattenfyllas under föreställningens gång. Lulespexet betalar fortfarande av räkningen för vattenskadorna.

Lulespexet 1958:
Kubakrisen eller Flickan i Havanna, hon har inga kärnvapenbaser kvar
Hela spexet fick ställas in eftersom Kubakrisen ännu inte hade hunnit inträffa.

Men låt oss se framåt istället för bakåt: imorgon är det dags för årets grymmaste premiär! Be there!

One Response to “Inga pinnar, bara timmar”

  1. Robert skriver:

    Ja, tänk att det bara är några få timmar kvar nu. Kanske dags att börja städa lägenheten innan mamsen, pappsen och syrran tittar förbi och kräver tak över huvudet…

    Tänk vad många Lulespex det har funnits ändå…