Hej världen!

Jag skulle ha blivit astronom.

Alla vet ju att det inte finns något finare än att vara forskare, och astronomi är den absolut enklaste grenen man kan välja om man vill syssla med forskning i någon form. Tror ni mig inte? Lyssna här:

Först har man en samling teorier om hur universum funkar. Sen, när man tar sig en titt i ett teleskop, upptäcker man att alla jobbiga stjärnor och planeter inte beter sig som dom borde. Då uppfinner man något som man kallar för ”mörk materia”. Och om man antar att det finns en massa mörk materia därute stämmer teorierna plötsligt mycket bättre. Visst, den syns visserligen inte, men den måste finnas. För om den inte fanns skulle det ju vara något fel på teorierna, och det vore ju otänkbart!

Lite senare upptäcker man att universum fortfarande inte beter sig som man vill, trots att det var just det problemet som den mörka materian skulle lösa. Dags för självrannsakan? Dags för en liten översyn av teorierna? Nej, istället tar man fram trumfkortet ”mörk energi” ur rockärmen. Precis som mörk materia kan vi inte observera den, men den finns i massor – det är säkert! Och så stämmer äntligen kartan med verkligheten och allt är frid och fröjd hos astronomerna.

I andra områden skulle man ha fått en s.k. fot i baken om man försökte sig på något sådant, men i astronomin blir man istället publicerad och berömd. Vad är det egentligen för fel på astronomin? MAN KAN INTE HITTA PÅ EN MASSA ”MÖRKA” SAKER BARA FÖR ATT MAN KÄNNER FÖR DET!

Nåja, jag ska försöka att inte vara så bitter. Trots att jag inte har det så lätt som astronomerna har jag ändå ett rätt så bra liv. Jag har ju faktiskt en miljon på banken. En mörk miljon visserligen, men i alla fall.

//Tomas

One Response to “Hej världen!”

  1. […] sånger. Varför det? Därför att det måste vara världens enklaste jobb. (Förutom möjligen astronom.) Man kan nämligen skriva i stort sett vad som helst, utan några krav på att texten ska […]